Прокуратурата в австрийския град Велс изрази служебната си благодарност към Окръжна прокуратура - Бургас по повод оказаното сътрудничество по разследването срещу нашенец.

Припомняме, че по отношение на българския гражданин Полихрон Луков бе издадена Европейска заповед за арест от австрийските власти. Полихрон бе издирван във връзка с предоставяни от него особено защитени лични документи, сред които дипломатически паспорти и лични карти, за които твърдял, че са издадени от трета държава, на която заблуждавал, че е посланик. Настъпилата обща вреда от неговите действия възлиза на 334 000 евро. Благодарение на отличното сътрудничество между властите в България и Австрия Полихрон бе установен и задържан в град Поморие през септември 2022 година, посочват от прокуратурата.

В нарочно писмо австрийските прокурори посочват, че без ефективното сътрудничество между Окръжна прокуратура - Бургас и Бюрото на офицера за връзка в София при Австрийското федерално министерство на вътрешните работи, както и със свързаните с този случай австрийски криминалисти, едно такова бързо протичане на следствените действия и предварителното производство би било невъзможно.