Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на акад. Антон Дончев по повод кончината на големия български писател и общественик.

Магьосник на словото, рицар на книгата, пазител на мъдростта - академик Дончев присъстваше в нашия свят със собствената светлина на ерудит, писател и общественик. Това посочва президентът Румен Радев в съболезнователен адрес до семейството и близките на академик Антон Дончев по повод кончината на големия български писател.

Държавният глава отбелязва, че Антон Дончев е роден в Царство България, живял е в епохите на авторитаризма и демокрацията, но остава верен на себе си, възпявайки величието на българския дух, проповядвайки непобедимостта на вярата във времето.

„Отечеството ни се разделя със светла личност, чийто поетичен свят е пример за постоянство в отстояването на духовните устои на българщината. Личните ни срещи и оказаното ми доверие от негова страна ще бъдат вдъхновяващ аргумент да продължа да защитавам достойнството на България“, посочва още държавният глава в съболезнователния си адрес.