Монументът на уважавания бургаски хирург д-р Живко Радев бе открит официално днес в Морската градина на Бургас. Днес, когато е Денят на св. Иван Рилски Чудотворец и професионалния празник на българския лекар, бяха поставени венци и цветя пред него. На церемонията присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, зам. кметът по здравеопазване Йорданка Ананиева, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, председателят на комисията по култура Веселин Пренеров, директорът на РЗИ-Бургас Георги Паздеров, представители на бургаското здравеопазване, управители на болнични заведения, общинският съветник от Царево Емил Пейчев, приятели. Емоционално към присъстващите се обърна съпругата на д-р Радев – педиатърът д-р Златина Радева.

„Благодаря, че прегърнахте идеята да бъде създаден монумент на Човек като нас – хора-лекари. Човек-лекар, който приема професията си не само като призвание, но и като мисия да спасява и дарява човешки животи, да го прави на всяка цена. Д-р Радев беше орисан от Бога да следва тази мисия, беше надарен с изключителен талант на хирург, такъв, какъвто не се ражда всеки ден. Той следваше своята мисия без милост към себе си, с огромното си сърце, с душата си, до сетен дъх, отдал живота си на хората. Благодарна съм, че Общински съвет-Бургас, кметът Димитър Николов прегърнаха идеята да бъде създаден монумент на обикновен човек, който има особени заслуги за здравето и живота на хората. За всички медици, които бяха на поста си, които не се уплашиха, които не се скриха. Благодаря специално на всички, които взеха участие в реализирането на проекта – кметът Димитър Николов, Общински съвет-Бургас, който каза „да“, г-н Ненчо Русев – скулпторът, който създаде този паметник, Димитър Димов, изпълнителят, който преобърна света, на Емил Бурулянов, който посочи точното място, на Стефка Милева, която успя само с няколко думи да каже всичко, на Емил Пейчев, който помогна за подписката. Благодаря на всички хиляди хора, които от сърце дадоха своите подписи. Иска ми се да продължим тази идея.“, каза д-р Радева.

На монументът е изписано: „В памет на хирурга и човека, отдал живота си за хората. И на всички медици, покосени от Кодид 19“.

„Мисията и школата, която д-р Радев създаде в Бургас, предавайки своя перфектен опит, е достатъчен повод да бъдем благодарни. Втори повод е знакът на саможертва. Човек със силно себеотрицание, с риск за собствения си живот, до последно на работното си място, е символ на героизъм в съвремието. Това е много рядко в нашето объркано, не само динамично ежедневие. Радвам се, че бургазлии са благодарни хора.

Морската градина е най-ревностно пазеното място в Бургас. Нищо лесно не се допуска тук да се променя. Убеден съм, че това е повод да се създаде тук една алея на хората, на които дължим своя живот и бъдещето на Бургас.“, каза кметът Димитър Николов.

До издигането на паметника на д-р Радев се стигна, след като Общинският съвет през пролетта на миналата година категорично даде разрешение за изграждането му, след като веднъж беше отложено заради документални спънки. Тогава д-р Златина Радева просълзи залата с призива си. Тя представи подписката, подкрепена от 4500 души, които искат в Морската градина на Бургас да бъде издигнат паметник на големия лекар.