Участък от АМ "Тракия" има нужда от ремонт от поне две години. Това заяви в студиото на „Здравей, България” инж. Десислава Паунова, член на УС на АПИ.

„От взетите проби от лот 2 на АМ "Тракия” се вижда ясно износващия пласт на настилката, най-горния пласт, който прави сцепление с гумите на автомобила. Неговата работа е да преразпределя и напрежението надолу в цялостната конструкция на пътя. Под него се намира биндерният пласт и още един основен пласт. Всеки един от тях работи по определен начин и предава напреженията надолу по конструкцията на пътя", обясни експертът, показвайки така наречената „ядка” – цилиндър, от настилката, който се изрязва в дълбочина, за да се види какви материали са вложени в настилката.

Като цяло горният износващ пласт може да се изтъни за 10 години. „Но порядъкът, в който той би могъл да се износи за тези 10 години, не кореспондира с порядъка на част от липсващите сантиметри. Може да се износи от порядъка на 2-3 милиметра – не повече”, категорична е Паунова.

По думите ѝ има голяма разлика между реалната настилка и показателите ѝ, които са посочени в проекта. „Намаляването на конструкцията на пътя не може да говори за лош път. Може да говори затова, че един път, след като е въведен в експлоатация, преждевременно може да достигне до необходимост до ремонт”, категоричен е експертът.

Тя подчерта, че към днешна дата единият от двата участъка на АМ „Тракия” има необходимост от ремонт през последните две години. „Разпоредили сме проверка, за да определим какъв ремонт трябва да се извърши точно”, посочи тя.

Източник и кадър Нова тв