”В това всъщност се крие красотата на смъртта: Когато няма какво да губиш, поемаш какъвто си искаш риск” - “451 градуса по Фаренхайт”, Рей Бредбъри.

Хората често забравят, че са преходни създания. Живеем, за да имаме колкото се може повече и колкото се може по-дълго, сякаш вечността ни е в кърпа вързана. Цели култури стъпват върху философията на консуматорството. Върху желанието ни животът да продължи максимално дълго се развива медицината, появяват се лекарствата. Повяват се идеите за безсмъртието, които се вплитат във фантастични сюжети на романи, филми, сериали… Е, изглежда човечеството не е толкова далеч от постигането на заветната си цел, колкото някой може би си мислим.

Времето и смъртта са "на пауза" за някои хора в Аризона. В резервоари, пълни с течен азот, лежат телата на 199 души, които са избрали да бъдат криоконсервирани - процес, при който органите, клетките, тъканите и всякакви други биологични конструкции, податливи на увреждане, се запазват чрез охлаждане до много ниски температури. Целта им е да бъдат съживени в бъдеще, когато науката е надхвърлила днешните си способности, пишат от агенция "Ройтерс".


Много от "пациентите“, както ги нарича Alcor Life Extension Foundation, са били неизлечимо болни от рак, АЛС (Амиотрофична латерална склероза) или други заболявания, за които все още няма съвременен лек.

Материн Наоваратпонг, тайландско момиче с рак на мозъка, е най-младият човек, който е бил криоконсервиран на 2-годишна възраст през 2015 г. от Alcor - организация с нестопанска цел, която твърди, че е световен лидер в криониката. Пионерът на биткойн Хал Фини, друг пациент на Alcor, чието тяло е криоконсервирано след смъртта му през 2014 г. заради АЛС.

Процесът на криоконсервация започва, след като дадено лице бъде законно обявено за мъртво. Кръвта и другите течности се отстраняват от тялото на пациента и се заменят с химикали, предназначени да предотвратят образуването на увреждащи ледени кристали. Витрифицирани при изключително ниски температури, пациентите на Alcor след това се поставят в резервоари в съоръжението в Аризона "за толкова време, колкото е необходимо на технологията да навакса изоставането“.

Минималната цена е 200 000 долара за тяло и 80 000 долара само за мозъка. Повечето от почти 1400 живи "членове“ на Alcor плащат, като правят компанията бенефициент на животозастрахователни полици, равни на цената.