Преминалата през Бургас буря сплоти жителите на града и те заедно излязоха да разчистват щетите пред блокове, по улици, в паркове. Дни наред доброволци активно се включваха да помагат на институциите в овладяването на ситуацията и връщането към нормален ритъм на живот. Това стана повод кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков да поеме инициатива за разработването на софтуер, който да улеснява организирането на хората, които искат да помагат след подобни стихии. Със създаването на продукта се е заела високотехнологичната компания, която изработи и специализиран медицински софтуер, внедрен за първи път в страната в бургаските детски градини и училища.

„Бургас мина през страховита буря и хората показаха колко са задружни. Можем да помогнем това да става по-организирано.“, смята Жечо Станков, който се срещна с представител на фирмата – Владимир Иванов.

Иновативният продукт ще бъде дарен на Община Бургас. Чрез него всеки желаещ ще може да се регистрира. „Целта е при нужда – Община Бургас да може лесно да организира тези хора чрез СМС, с който ще става ясно как и къде има най-голяма нужда и доброволците да се отзоват.“, обясни Иванов.
Очаква се софтуерът да бъде готов до няколко седмици за регистрация на жеалещите.