В три лъча поетапно протестират зърнопроизводители в Бургаско. С трактори и други селскостопански машини, те излязоха в Бургас, Карнобат и Айтос. Основните им искания са насочени срещу нерегламентирания безмитен внос на украинско зърно и срещу т.нар. „зелена сделка“, която в селското стопанство включва планове за значително намаляване на химикалите като пестициди, торове и антибиотици. 1000 тона царевица и 1000 тона слънчоглед залежават в зърнобазата на Теодор Иванов край Карнобат. Основната причина - внос на по-евтино зърно от Украйна.

„Пазарът е 0, не се продава нищо, само жънем и складираме. И в един момент няма къде да складираме повече, независимо, че тази година продукцията не е от най-добрите, най-богатите реколти, но ето продукцията седи“, каза Иванов по БТВ.

От 10 години Жеко Димитров работи като тракторист във фирма за производство на зърно. Включва се в протеста заради ниската заплата, която получава. Протест на земеделски производители имаше и в Хасково.

„В момента пазара не действа. И много от колегите, които са по-малки, с такива цени на торове ще фалират“, казва Станислав Стоянов.

В София протестиращите обявиха исканията си в обща декларация, която ще връчат на земеделския министър.
Протестите в общо 12 държави в Европа продължават до 16-и септември.

Зърнопроизводителите от цяла Русенска област се включиха с трактори в протеста срещу вноса на зърно от Украйна. Шествието потегли в 11 часа от бул.“Христо Ботев“ в Русе, като ще премине по международния път за и от Дунав мост, след което машините ще се върнат на началния пункт.

Фермерите настояват държавата да се намеси, за да не се стига до фалити в бизнеса. Изкупната цена на зърното според тях трябва да се повиши, за да могат да покриват разходите си. И в Добрич десетки трактори се събраха и преминаха по основните булеварди на града в знак на протест.