Първо, да разгледаме нещата. Случаите се увеличават. Лошото на новия вариант е, че е доста заразен и ще мине през много хора. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

"Когато говорим дали вируса повтаря, преди две години казах, че от 1000 заболели само 7 могат да повторят. Сега в момента, толкова е изменен вирусът, че от 1000 души 270 могат да боледуват втори път. 27% го повтарят", допълни той.

Експертът обясни, че новият вариант на коронавируса не изгражда имунитет и дори изкаралите Омикрон нямат шанс.

"Ваксините действат 3-4 месеца след бустера, за да предпазят от тежко прекарване. Бустерът действа, но само няколко месеца. Едновременно всички държави-членки ще получат от новата модифицирана ваксина. Аз се чудя какво решение да взема за себе си и ще отида да си направя втория бустер, а есента, дай Боже, да можем да си сложим за петия вариант на Омикрона. Аз го казвам за себе си, да ме разбира който иска", каза той.

Проф. Кантарджиев призова хората над 50 да се ваксинират.

"Всички, които бяха заразени с петия вариант на коронавируса, бяха излекувани. Нямаше такива в болници, нито починали. Ако много хора се разболеят, може да се стигне до фатален край при някои. Колегите от столичното РЗИ направиха 4 кабинета за реимунизация. По-интелигентните ходят и си слагат бустер", посочи експертът.

"Симптомите са гърлобол, отпадналост, обикновено хрема, но той е доста по-различен от уханския, тук нещата са по-различни. Всеки кара по различен начин този вариант. Инкубационният период е 3-4 дни. Започва при някои само с температура. Бързите тестове до голяма степен го показват, но най-важното е преди това да не си ял и да не си пил", допълни още той.