Прокурор Иван Кирков изнесе подробности за действията на държавното обвинение в Бургас срещу шофьора на Мерцедеса, който снощи разигра бесен екшън в района от местността „Пода” през Бургас, Върли бряг и Средец.

„Той е привлечен за две престъпления, извършени в условията на съвкупност. Първото от тях е за престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс и е за това, че е използвал заплаха, с цел да принуди орган на властта да пропусне нещо по служба. А именно, насочвайки автомобила до местността „Пода” срещу полицейския служител, го е заплашил и по този начин е осуетил извършването на проверка спрямо него. Второто престъпление е по чл. 343., ал. 3, буква а, във връзка с чл. 342, ал. 1. А именно за това, че управлявайки МПС е допуснал ПТП, блъскайки полицейски автомобил, като по този начин е причинил средна телесна повреда на полицейския служител, който е стоял отстрани до автомобила, като деянието е осъществено след употреба на наркотични вещества. Деецът е избягал от местопроизшествието, а също така не притежава правоспособност”, разясни наблюдаващият прокурор Кирков.

За първото обвинение се предвижда затвор до 6 години, а за второт от 1 до 6 години. Двете могат да бъдат квалифицирани като тежки умишлени престъпления.

В автомобила са били двама мъже, но деянията, за които са повдигнати обвинения, са осъществени само от водача - 29-годишен криминално проявен и осъждан мъж от ямболското село Джинот. През 2012 г. той е осъждан за кражба на горива от различни автомобили, през 2013 г. за кражба от жилище, през 2016 г. за нарушваване заповед за защита от домашно насилие, а през 2021 г. на глоба за държане на наркотици.

29-годишният мъж е задържан за срок до 48 часа, като прокуратурата ще поиска постоянен арест.