Хотелиери и бежанци от Украйна, настанени в бази в Слънчев бряг, излязоха на протест при кръговото кръстовище при входа на Равда. Кратка блокада предизвика сериозно задръстване, а демонстрацията събра повече от 300 души.

Причината - забавени плащания към хотелиерите по държавната програма за настаняване на бежанци. Хотелиерите заплашиха, ако не получат средства за направените разходи до края на тази седмица ще пристъпят към извеждането на украинските граждани от хотелите. Според собственици и наематели на бази това ще предизвика допълнителен логистичен хаос.

Някои от собствениците на хотели обявиха, че не са получавали пари от държавата за настанени украинци от началото на април. 15-те лева, предвидени за юни, са крайно недостатъчни, посочиха те.

Припомняме, че вчера от Министерството на туризма обявиха, че документите за плащанията са подготвени и е въпрос на време средствата да бъдат преведени по сметките на хотелиерите.

"Извършва се преглед и на заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябва да се финализират всички плащания за извършени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата. Целта е да няма ощетени места за настаняване, участвали в Програмата за хуманитарна помощ", посочиха от ведомството.