С венци, цветя и сълзи днес почетена паметта на жертвите, загинали при атентата на Летище Бургас в квартал Сарафово. Днес се навършват 10 години от кървавата атака. Припомняме, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летището в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, и извършителят на атентата.

На церемонията днес присъстваха посланикът на Израел Н.пр. Йорам Елрон, министри, депутати, областният управител Стойко Танков, кметът на Бургас Димитър Николов общински съветници, близки на жертвите.

„Труден, тежък и трогателен момент. Това събитие е знак на това, че тероризмът никога няма да победи и да вземе силната страна. Не само Израел трябва да се бори с това, но и другите държави по света, за да може да се приключи с тероризма. Най-силният показател за това, че тероризмът няма да победи е, че много израелски туристи продължават да идват в Бълария.

Ясно е, че Хизбула стоят зад случилото се и хората, които са осъдени за това престъпление. Добре е България да последва други държави от ЕС, Канада, САЩ, за да може да се обединят сили и да се партнира в такива случаи. България и Израел от този момент си партнират много добре, за да се избягват такива моменти.“, каза посланик Елрон.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, който преди 10 години беше един от първите лекари, оказали помощ на ранените, също беше сред присъстващите днес.

„В първия час бяха прибрани всички ранени, настанени по легла, определено беше кои трябва да претърпят операции. Организацията беше на много високо ниво. Когато стана атентата, аз бях в Черноморец, на почивка. За около 30 минути от тръгването ми от там бях в операционната“, спомня си той.