Бутиков концерт с фолклорна, класическа и поп музика ще поднесат на бургаската публика невероятните изпълнители от Ghent University Choir и Вокален ансамбъл „Фортисимо“ на 17 юли от 19.30 часа пред Експозиционен център "Флора".
За първи път бургаската публика ще има възможността да се наслади на музиката на Ghent University Choir. Белгийският хор е основан от 60 студенти с различни специалности, обучаващи се в Университета в Гент. В репертоара им са включени обичани произведения от романтизма до съвременната поп музика. През годините те успешно са взимали участие в много академични събития и университетски конгреси, като ярко се отличават концертите им във Венеция, Италия и Ню Йорк, САЩ. Съставът е дирижиран от Йорис Дердер.

В концерта ще вземе участие и обичаният бургаски вокален ансамбъл „Фортисимо“. Те са трикратни световни шампиони от Световните хорови Игри през 2018 и 2021. Наскоро те се завърнаха от Полша, където спечелиха Гран При на Международен хоров конкурс в Краков. Диригент на „Фортисимо“ е Милена Добрева.

Ghent University Choir (Университетският хор на Гент) е младежки белгийски състав с около 60 изпълнителя от Гент, Белгия. Основан е през 2000 г. от диригента Йорис Дердер с цел популяризиране на хоровото изкуство и възможност за социализация на студентите с музикални способности. Като представители на академичния свят, от една страна, и културния свят от друга, те образуват привлекателна и динамична среда, която цени качеството, приятелството и любовта към музиката.

Репертоарът на Ghent University Choir включва много произведения от различни жанрове и музикални епохи: от полифонични произведения до поп музика, от госпел до романтизъм. Хорът изпълнява любими класически творби, както и съвременни произведения.

GUK участва и в много академични събития и университетски конгреси в Белгия и цяла Европа. Те редовно и успешно са част от конкурси и фестивали, като ярък акцент в творческата им биография са концертите им във Венеция, Италия и Ню Йорк, САЩ, както и златния медал от Международния младежки музикален фестивал в Братислава през 2015 г. Хорът за пръв път ще пее в България.