Кметът на грузинския град Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на вярата в гората в Свети Влас. Местните наричат мястото Божия маршрут, защото по протежението му са изградени 40 каменни параклиса, посветени на Божия син.

Кметът на Батуми разгледа каменните параклиси и каза, че е впечатлен от видяното, а за Божията пътека в българския курорт Свети Влас научил от приятели.

Параклисите започват от автобусното обръщало на курортния град в посока нагоре по горския път и стигат до неговия край на билото на Стара планина. Каменните творения са дело на отец Петър, който служи в местната църква "Свети Власий".

Иконостасите отецът е строил сам в продължение на девет години. Инициатива на свещеника дошла с идеята - с всеки един от каменните параклиси да разкаже на посетителите за живота на Исус Христос. На това място през лятото на 2018 година имената си в Божия поход записаха и Негово Величество Симеон II и царица Маргарита.

По-рано Арчил Чиковани се срещна с кмета на Свети Влас Иван Николов. Двамата се договориха за културно-туристическо сътрудничество и обмяна на опит в тази сфера. Идеята е от следващата година в Свети Влас да започне провеждането на Дни на грузинската култура.

Първоначалният замисъл е всички прояви да се провеждат на открито в Амфитеатъра в Свети Влас, където да се даде изява на танцови и музикални състави и творци от Грузия. Като съпътстваща програма към фестивала ще има изложение с дегустации на грузински вина.

Делегацията от Батуми, начело с кмета на грузинския морски град, бе придружена от Н.Пр. Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия в България, която активно работи за насърчаване взаимоотношенията между Батуми и област Бургас.

По време на официалните разговори Арчил Чиковани информира, че през 2019 година Батуми е бил посетен от 2 милиона туристи, като нагласите за тази година са да бъдат възстановени с 80 процента нивата и да запазят своята стабилност. От началото на юни тази година до сега на летището в Батуми са осъществени повече от 300 полета, през юли данните сочат увеличение и в този сектор.

Кметът Иван Николов и Арчил Чиковани се договориха да работят за подобряване на туристическия поток между двата района. Двамата се обединиха около мнението, че бъдещето на сектора и привличането на повече туристи оказва силното влияние в рекламата.

"За тази цел забележителностите в Свети Влас, различните видове туризъм като културен, спортен, еко, конгресен ще бъдат популяризирани с билбордове, рекламни брошури в Батуми, а забележителностите на грузинския град - по същия начин тук на местно ниво, като идеята е увеличаване на взаимния туристопоток чрез сухопътна, морска и въздушна връзка", каза Николов. Той посочи, че Свети Влас е привлекателна дестинация, която предлага неповторими културни и природни забележителности. привлича туристи с отлични условия за отдих на море, водни спортове и др.