В рамките на 3 дни всички жители и гости на Поморие ще имат възможността да се насладят на различни творчески прояви на децата участници в международния фестивал „Корабът на изкуствата“. Фестивалът се организира от ЦПЛР – ОДК Поморие и Община Поморие. Снощи бе официалното откриване, като началото бе дадено от кмета Иван Алексиев: „Радвам се, че „Корабът на изкуствата“ отново акостира на нашата сцена и дава възможност за изява на повече от 500 деца от различни кътчета на страната и чужбина! Ние ще се насладим на техния талант, но благодарение на тях Поморие отново се превръща в център на детското творчество и въображение. В тези времена, когато трябва да сме заедно и сплотени, именно изкуството ни обединява и събира – чрез децата!“. Алексиев благодари на Анета Данаилова – директор на ЦПЛР ОДК – Поморие и екипа ѝ за усилията, които полагат при организирането на фестивала и пожела успех на участниците и журито.

Именно поради конкурсния елемент на фестивала, за отделните раздели е определено и компетентно жури, чиято тежка задача е да се отсеят най-добрите сред добрите. Изявите им в категориите: класическа, забавна и естрадна музика, народно пеене и народни инструменти и хореография ще бъдат оценявани от почетно жури, включващо хора на изкуството, преподаватели и професионалисти, чиято всеотдайна работа значително допринася за развитието на културния живот в града и страната ни, а именно:

Хайгашод Агасян – прочут инструменталист, певец и композитор; Светослав Лобошки – един от най-известните композитори на популярна музика у нас; Биляна Данаилова – оперна прима, музикален педагог и ръководител на ТА „Раковина” – Поморие; Рада Чомакова – преподавател по пиано в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” и ръководител на майсторски клас по пиано в Баден Баден, Германия; Мари Агасян – преподавател по пиано, артистичен директор на международния фестивал „Приятели на България”; Павел Марков – преподавател по пиано във Великобритания; Росица Пенева – преподавател в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”; проф. Мичо Димитров – цигулар, концертмайстор, преподавател по цигулка в университета по изкуства „Фолкванг” – Есен; доц. д-р Галя Кирковапреподавател в АМТИИ- Пловдив; Росен Поборников – гайдар; Георги Дойчев – акордеонист и корепетитор на ТА „Раковина” – Поморие; Капка Роглева – главен художествен ръководител и педагог на Детски балетен театър „Капка“; Лиляна Христова – ръководител на Сдружение ТК „Чайка“ – Бургас – Поморие; Владимир Данаилов – ръководител и хореограф на ДФТА „Раковина” – Поморие.

Днес и в останалите фестивални дни на няколко сцени в града ще се представят близо 500 индивидуални и групови участници от страната и чужбина. Заповядайте!

Ето и програмата в останалите фестивални дни:

25.06.2022 г. /събота/

Място на провеждане: залата на НЧ ”Просвета 1888”- Поморие

08.00 – 09.00 ч. – акустична репетиция – класически инструменти

09.00 – 10.00 ч. – конкурс – класически инструменти

10.00 – 10.30 ч. – акустична репетиция пиано

10.30 – 12.30 ч. – пиано- конкурс – i ; ii; iii, iv. възрастова група- пиано

13.00 – 14.00 ч. – репетиции класически, характерни, съвременни танци

14.00 – 19.30 ч. – конкурс класически, характерни, съвременни,

19.30 – 20.00 ч. – репетиция- народни танци

20.00 – 21.30 ч. – конкурс- народни танци

Място на провеждане: Залата на Общински детски комлекс в Дом на изкуствата /ул. „Цар Калоян“ 1/

09.30 ч.- акустична репетиция- народни инструменти и народно пеене

10.00 – 12.30 ч. – конкурс- народни инструменти и народно пеене

Място на провеждане: открита сцена – Арт клуб „Омара” /зад НЧ ”Просвета 1888”- Поморие/

12.30 – 13.00 ч. – акустична репетиция – I и II възрастова група – забавна музика

13.00 -17.00 ч. – конкурс – I и II възрастова група – забавна музика

17.00 – 17.30 ч. – III възрастова група – акустична репетиция – забавна музика

17.30 – 19.00 ч. – конкурс – III възрастова група – забавна музика

26.06.2022 г. /неделя/

Място на провеждане: залата на НЧ ”Просвета 1888”- Поморие

12.00 ч. – награждаване и гала концерт

/награди, които не са получени лично на церемонията, ще бъдат изпращани за сметка на получателя по куриер/

14.30 – 15.30 ч. – разходка с кораб в акваторията на поморийския залив

/ ще се проведе, ако времето позволява; за участниците и ръководителите – безплатно срещу талон, заявен предварително при организаторите/

***Организаторите запазват право да нанасят промени в програмата при необходимост.