Лятото в Бургас започна с ветроходна регата „Черноморец Бургас” 2022. Днес се състоя официалното откриване на традиционнотото ветроходно състезание, организирано от Яхтклуб „Черноморец Бургас” със съдействието на Община Бургас и Пристанище Бургас ЕАД. Регатата ще продължи до неделя, когато ще бъдат наградени призьорите в 6-те ветроходни класа. Най-многобройни са участниците в клас Оптимист. В регатата участват 13 клуба от страната. Главен съдия е Никола Александров от София. Утре пред Морска гара ще се проведе демонстрационна гонка за децата, като ще има специални награди с цел да се популяризира ветроходството сред най-малките. Всички желаещи могат да се запишат на място в клуб „Черноморец“.

Сред гостите на откриването бяха зам. кметът Диана Саватева, зам. областният управител Тодор Иванов.

„Това е важна и млада регата, защото виждам голяма част от участниците. Когато едно дете обикне морето, то го обиква за цял живот. Истинската любов към морето не се ражда на брега, тя се ражда тогава, когато усетиш ритъма на вълните. Вие сте благословени с това. Сигурна, че сега, а и в по-късните си години, ще разберете какво важно нещо ви се е случило. Това е благодарение на спортните клубове, които се занимават с водни спортове в Бургас, включително и клуб „Черноморец“. Водните спортове са от изключителен приоритет за Община Бургас не само, защото сме морски град, но защото те учат на дисциплина, отговорност и екипност. Това са качества, които остават за цял живот и ни превръщат в истински достойни хора“, каза зам. кметът Диана Саватева.

Пред Мостика на Бургас ще бъдат разположени двете състезателни дистанции, за да могат бургазлии и гостите на града да се насладят на този прекрасен, морски спорт.