Мащабна програма за подобряване на дигиталната грамотност сред учениците стартира в Бургас. Тя ще се изпълнява за период от 5 години, с опция за удължаване. За целта днес официално бе сключен двустранен договор. Подписаха го кметът Димитър Николов и изпълнителният директор на Училищна Телерик Академия г-н Петър Шарков.

По силата на договора още тази година ще стартират безплатни за учениците курсове по програмиране и дигитални науки в 7 училища:

ППМГ „Акад. Никола Обрешков“;

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника;

Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов";

ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“;

СУ „Константин Петканов“;

СУ „Константин Преславски“;

ОУ „Св. Климент Охридски“.

„Дигиталната грамотност ще е изключително важна за професиите на бъдещето! Аз искам бургаските деца да са готови за всичко, което ни предстои. Благодаря на Училищна Телерик Академия за професионализма и партньорството!“, каза кметът Димитър Николов.

„В днешно време функционалната и дигиталната грамотност са еднакво важни. Щастлив съм, че заедно намерихме възможност да стигнем до повече ученици в Бургас“, добави Петър Шарков.

На днешното официално подписване присъстваха още зам.-кметът Йорданка Ананиева, както и директори на бургаски училища. През следващите години програмата ще се разгърне максимално, за да включи в себе си всички бургаски училища, които пожелаят. Това я прави най-мащабната по рода си у нас.

Обученията заплаща Община Бургас. Училищата нямат финансови ангажименти към изпълнението на програмата.

* Училищна Телерик Академия е лидер в разработването и провеждането на обучителни програми в сферата на дигиталните технологии и програмирането за ученици от 4 до 12 клас. В резултат на партньорството, всяко дете в община Бургас с интерес към света на технологиите, ще получи възможност да развие своите умения и интереси.

Целта на безплатно образование по дигитални технологии и програмиране на деца и младежи от Бургас, е да запали любопитството им към ученето и технологиите, да им помогне да усвоят нови умения и да ги превърне от консуматори на технологиите в техни създатели.

Докато езикът на бизнеса е английският, иновациите се пишат с код. Подобно на говоримите езици, езиците за програмиране се усвояват много по-естествено, когато децата растат с тях. Само след няколко години 95 % от всички професии ще изискват дигитални умения. Затова програмите на Училищна Телерик Академия подготвят децата за професиите на бъдещето, като развиват техните дигитални умения и грамотност, засилват интереса им към ученето и изграждат интелигентно и находчиво поколение.

Повече за Училищна Телерик Академия ще откриете тук:

https://www.telerikacademy.com/school

И тук:

https://www.facebook.com/TelerikAcademySchool