Водолазите от СНЦ „Приятели на морето“ проведоха поредната екоакция, по време на която извадиха десетки килограми отпадъци от морското дъно край Моста. Този път усилията на ентусиастите бяха насочени към Северния и Централния плаж, където замърсяването е най-чувствително.

Инициативата се проведе в събота, 18 юни. Тя е организирана от Община Бургас с подкрепата на водолазния клуб. В нея се включиха повече от 10 гмуркачи, сред които отново беше и украинката Наталия Поликова, пристигнала неотдавна от Одеса.

Водолазите успяха да извадят на повърхността много железни предмети, пластмасови и стъклени бутилки. Дамска чанта и чадър също се оказаха сред отпадъците на морското дъно.

В помощ на водолазите при изваждането на откритите в морето отпадъци се включиха и граждани, решили да се разходят по Моста в почивния ден. След кампанията събраните боклуци бяха транспортирани и депонирани.

Екоакцията се проведе в рамките на съвместен проект на Община Бургас и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИП-01-237/14.12.2020 г.