Събират се средства за издаване на албум по православна живопис "Български светии" за украински и руски деца. Идеята е на прот. Стeлиян Кунев, който служи в храм "Св. Пимен Зографски" в Бургас. В храма влизат все повече украинци заедно с децата си, които търсят закрила от военните действия в родината им.

"Чрез помагалото, което искаме да издадем и на руски език, те ще научат повече за дълбоките духовни връзки между нашите християнски народи и ролята на християнската вяра", казва отец Стeлиян. Желанието му е албумът да бъде преведен на руски език и отпечатан, за да бъде раздаден безплатно на украинските и руски деца.

Помагалото вече излезе на български език, предстои второ издание и е с автор презвитера Калина Кунева. То съдържа, освен текст за светиите, и графична част. Всяко житие е придружено от рисунка, която може да бъде оцветена от по-малките деца, докато се запознават с живота и делата на светиите. В него са събрани житията на български светии по историческа линия. Авторът се стреми да представи светии от различни периоди от българската история, които имат роля при утвърждаването на христовата вяра по земите на нашите деди.

Албумът по православна живопис "Българските светии" се радва на изключителен интерес, предстои му второ допълнено издание. В него ще се включат допълнително житията св. Киприан Киевски, Литовски и Московски, първия сръбски патриарх Ефрем българина и св. Димитър Басарбовски, приеман за защитник на Румънската църква.

Средствата се събират по сметка:

Храм "св. Пимен Зографски" гр. Бургас,

IBAN BG96STSA93000028196747

Титуляр: протойерей Стелиян Щилянов Кунев

Основание за вноска: Издаване на "Албум"