Днес Общинският съвет в Бургас прие няколко предложения на администрацията, свързани с плащанията към синята и зелената зона.

„Много често граждани спират за 15-20 минути, за да свършат някаква работа в административни сгради или поради личен проблем. В тази връзка сме получавали запитвания защо не могат да си заплатят половинчасов престой. В момента единственият начин това да се случи е чрез апаратите, които са разположени в зоната, човек трябва да си вземе билетче. Там минимум престой е 30 минути. Според законодателството в България чрез sms минималната такса, която може да се зпалаща, е 1 лв. Затова сега, посредством мобилното приложение URBO Parking, с което работим от известно вреем, даваме възможност да се заплаща до 30 минути престой, като цената ще бъде 50 стотинки“, каза за БургасИНФО управителят на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев.

За улеснение на гражданите, които понякога имат работа по-продължително време и забравят да пуснат нов sms, отново чрез приложението могат да направят еднократно заплащане за целодневен престой в синя или зелена зона на цена от 6,50 лв.

„Хората, които са под наем в Бургас, предоставяйки договора си за наем, имат възможност да си заплатят едномесечен стикер за паркиране, като това може да се случва многократно през годината. Основният ни мотив за това е свързан с летния сезон, когато в Бургас идват повече граждани. Нашата молба към тях е да намират гаражи, да не се затрудняват паркирането по улицата, но ако някой има желание и е съглаен да заплати, ще му предоставим тази възможност. Таксата е 150 лв. за синя зона и 200 лв. за зелена зона“, каза Рунчев.