25 синдикални лидери от различни държавни, общински и частни предприятия се включиха в първия по рода си семинар в Бургас на тема „Сумирано изчисляване на работното време”. Той се проведе днес, а негов организатор бе СРС „Подкрепа” в морския град.

При сумираното работно време няма значени от вида трудов договор. Разликата е, че при него работодателят е длъжен да осигури на служителя междуседмична почивка не от стандартните 48 часа, а от 36 часа. Има и алинея в Кодекса на труда, според която при определени обстоятелства междуседмичната почивка може да бъде и 24 часа, което означава шестдневна работна седмица. При това почивният ден не е задължително да е в събота и неделя, което е дискомфорт, особено за семейство, при които единият от съпрузите е на нормален график, а другият на сумирано работно време.

„Темата е изключително наболяла, защото не е нещо ново за българското законодателство, но не е особено позната и много работодатели започнаха да злоупотребяват. Затова инициирахме този семинар, за да знаят колегите, че освен задължения имат и права”, заяви председателят на СРС „Подкрепа” – Бургас Иван Костадинов.

Той акцентира, че при сумираното изчисляване на работното време има една процедура, която трябва да бъде спазена от работодателя – да има заповед, с която работникът да бъде известен и да има и график.

„Законодателят е дал възможност на работодателя да се възползва от това, че не е длъжен да дава обяснения на никого и не е длъжен да иска съгласие, а може да въведе сумирано изчисляване на работното време, когато той реши. Отново по закон няма право това да е за по-малко от 1 месец и за повече от 4 месеца. Това са много важни щрихи”, допълни Иван Костадинов.

В семинара участваха представители на КТ „Подкрепа” от Държавна опера Бургас, Университет „Проф д-р Асен Златаров”, БКС Несебър, Дирекция „Социално подпомагане” – Бургас, EVN. Целта е те да са подготвени и вече поне частично да могат да дават консултация на колегите си, които могат да получат цялостна в центаралата на СРС „Подкрепа” Бургас.

„Искаме нашите членове да бъдат подготвени и информирани. Разбира се, не можем да ги информираме за всичко, защото законодателството се променя динамично, но затова осигуряваме всякакъв вид помощ за работещите - юридическо-правна защита и консултации с различни експерти. Те могат да се използват дори хората да не се членове на „Подкрепа””, допълни Костадинов.

Лектор на семинара бе юристът от Варна Мирослав Димитров, който е специалист по трудово право с голям опит.