Трябва спешна реакция на държавата за преместването на бежанците от Украйна от хотелите, които вече имат резервации за туристи и то още в периода от Великден до 15 май. Нужно е и отпадането на изискването за зелен сертификат за туристите, идващи у нас. Тези два проблема се очертаха като основни, които поставиха кметове на общини по Южното Черноморие и представители на туристическия бранш по време на среща, на която домакини бяха депутатът и зам.председател на Комисията по туризъм в Народното събрание Николина Ангелкова и бургаският народен представител Жечо Станков. На нея присъстваха кметовете на Бургас Димитър Николов, на Приморско Димитър Германов, на Поморие Иван Алексиев, на Царево Георги Лапчев, хотелиери, концесионери на морски плажове.

Кметът Димитър Николов съобщи, че на територията на Бургаска област бежанците от Украйна са 24 хил. Забелязва се и вътрешна миграция сред потърсилите убежище в региона, като големи групи се насочват към областния център, тъй като много семейства желаят децата им да посещават курсове, различни спортни и други занимания.

По повод предстоящия туристически сезон кметът Николов каза, че за Община Бургас е изключително важно да има пълна координация с субектите в туризма, с всички, които инвестират в този бизнес, с цел бързо да се адаптира инфраструктурата за стартирането на успешно лято. „Засега са противоречиви първите информации по отношение на заетостта, дано песимистичните прогнози бъдат опровергани така, както стана с миналогодишния сезон. Знаете колко бъркана беше ситуацията, накрая се оказа, че сезонът е успешен, особено в периода юли-август, даже до средата на септември. Ние като Община вече имаме приет бюджет и първата ни работа беше за приоритетните обекти, които касаят сезона и туристическите услуги на територията на община Бургас, да стартира тяхната подготовка, ремонти и всички необходими активности, с цел да няма слабости в качеството на услугата.“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг съобщиха, че към момента се забелязва отлив на туристи от Германия. „Динамични са процесите с Англия, от Чехия и Полша няма отлив към момента. Пазарът от Румъния и Молдова се възражда, което е оптимистично, което означава, че първоначалният шок в граничещите държави полека отминава и хората все пак планират почивки. Започнаха да се наблюдават директни резервации. Премахването на зелените сертификати ще улесни бизнеса.“, каза от съюза. На срещата стана ясно, че има хотели, които са вече изправени пред въпроса с бежанците, тъй като имат резервации от туристи още за периода от Великден -15 май. „Нямаме никакво време да реагираме. В патова ситуация сме, поне в Слънчев бряг в момента.“, казаха хотелиери.

Кметът на Приморско Димитър Германов също постави три основни проблема.

„На територията на община Приморско има 2800 души, има туристи в края на май. Имам информация, че държавата е разпоредила на ведомствените бази да започнат подготовка за евентуално приемане на бежанците, които са настанени в момента в частни бази. Но това е само информация, никъде няма такава официална, дадена от съответните органи. Единственият вариант да излезем от това положение е точно този – тези ведомствени бази да бъдат осигурени и бежанците да бъдат транспортирани от частните базите. Такава е логиката, защото ще възникне сериозен проблем. Когато колегите от туристическия бранш постъпват съвсем човешки, в един момент ще се окаже, че не могат да си правят бизнеса, поради това, че държавата не е направила необходимото. Това е задължително като първо и основно решение на ръководството на държавата. Второто е за сертификата. Това е пълен абсурд. Ние в момента приемаме от трета държава бежанци. Ествествено – положението е такова, но никой не изисква здравни сертификати. Някак си алогично е това, което се случва. А ние в момент да изискваме от туриста здравен сертификат е абсурдно. Нека погледнем модела на поведение на нашите конкуренти – Турция, Гърция, Италия, Испания – какво се случва там? Вижте какво става в Турция – намалиха цени на храни, на хигиенни продукти....Това не се случва тук. Трето – разчитаме изцяло на уикенд туризма, а цените на горивата, които ескалират и в този момент те не са спрели. Ако станат в утрешния ден 4 лева, кой от българите в района на София ще дойде на Черноморието? По-лесно е да се спуснат към Гърция. Да не пропускаме, че миналата година Турция беше блокирана, сега е отворена и е подготвена много добре. Това означава, че част от туристопотока, на който ние разчитаме, ще отиде там. Гърция също са готови. Нямайки контрол на цените на горивата и еленергията, нямайки политика по отношение на ДДС, който да намали цената на продукта, който се предлага, аз не виждам колко ще бъдем конкурентни на пазара в настоящия момент.“, каза кметът Димитър Германов.

Николина Ангелкова каза, че групата на ГЕРБ-СДС ще внесе проект за решение да отпаднат зелените сертификати за туристите. А в сряда ще отправят питане какво се случва с бежанците на старта на туристическия сезон.

Жечо Станков обяви пред туристическия бранш, че в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени близо 618 млн. лева за енергийна ефективност на туристическия бранш.