От днес новоприетите пациенти, които се нуждаят от болнично лечение от COVID-19, ще бъдат лекувани при условията и по реда на НРД за медицинските дейности 2020-2022 г., съобщиха от здравната каса.

"Болниците могат да приемат и настаняват за лечение пациенти с COVID-19 в наличните в структурата им инфекциозни отделения и в останалите структури за болнично лечение, като определят легла за абсолютна/стриктна изолация и обслужват хоспитализираните пациенти с COVID-19 - инфекция при стриктно спазване на медицинския стандарт по превенция и контрол на Вътре болнични инфекции." - посочват от НЗОК.

По казуса са изпратени указания до болничните ръководства у нас през РЗОК.

Според административния директор на една от университетските болници в Русе Алисе Муртезова указанията, които са получили от РЗОК означават, че пациенти с коронавирус вече могат да бъдат приемани само в лечебни заведения, разполагащи с инфекциозно отделение.

Лечебното заведение, в което работи Алисе Муртезова, не разполага с инфекциозно отделение, но в момента в него са настанени 40 пациенти с ковид като 12 от тях са в интензивно отделение. Всички те са приети до вчерашния ден, когато извънредната обстановка все още беше в сила.

"За цялата област Русе има само едно инфекциозно отделение в държавната болница "Канев". В същото време в момента на територията на областта има над 80 пациенти с ковид, настанени в лечебно заведение. Тези пациенти от днес нататък няма как да ги приемаме. Ако излезе пациент с ковид, трябва да го насочим към инфекциозно отделение." - каза Муртезова, която е и заместник-председател на Българска болнична асоциация.

За оказаната болнична медицинска помощ на хоспитализирани пациенти преди 01.04.2022 г. и изписани от лечебните заведения след тази дата, НЗОК ще изплаща извършената дейност по досега действащия ред.

С края на извънредната епидемична обстановка здравната каса спира плащанията и за ПСР-тестове на болниците, които нямат сключен договор с НЗОК по реда на НРД, по пакет „Вирусология“ и „Клинична лаборатория и микробиология“.

От днес затварят врати и така наречените "ковид зони" към ДКЦ-тата, които поемаха извънболничното лечение на пациенти с коронавирус.

Ваксинационната кампания продължава.

Източник БНТ