От днес на Морска гара – Бургас, където се помещава Областният кризисен център, започва обучението на полицейски служители на ОД на МВР-Бургас във връзка с издаването на документ, удостоверяващ статут за временна закрила на украинските граждани.

Най-късно до сряда издаването на удостоверения за временна закрила ще може да се извършва от полицейските управления. От Областния кризисен щаб призовават украинските граждани да следят информацията и тези от тях, които желаят да се регистрират за статут, да посетят Областния кризисен център на Морска гара и РПУ-та по общини едва тогава, когато бъде обявено, че пунктовете започват да извършват тази дейност.

Включването на полицейските служители в този процес значително ще улесни обработката на данни и обслужването на бежанците. За целта в сградата на Морска гара-Бургас ще бъдат открити четири пункта, където ще обработват и издават необходимите удостоверения. Полицейските управления, в които ще се извършва тази услуга, са: РПУ-Несебър, РПУ-Поморие, РПУ-Созопол и РПУ-Приморско. При необходимост от ОД на МВР-Бургас имат готовност да разкрият такива пунктове и в останалите общини на Бургаска област. За улесняване на комуникацията и получаване на консултации доброволци с украински език ще помагат на полицейските служители.

Областният управител Стойко Танков, като председател на кризисния щаб, благодари за усилията на всички екипи, доброволци и дарители, подпомагащи работата на Областния кризисен център. „В тази необичайна ситуация за мен е важно, че всички предизвикателства решаваме в активен диалог. Правим всичко възможно максимално да отговорим на нуждаещите се и да създадем добри условия за това. Работата на институциите се подпомага активно от обществеността, за което благодаря“ – коментира областният управител.