Изминалата 2021 година бе особено наситена със събития за Държавна опера – Бургас. Въпреки продължаващата пандемия, бургаската културна институция запази високия градус на творческия процес и качество на артистичната продукция. Месец декември бе под знака на успешни балетни представления, детски спектакли, празнично утро с Дядо Коледа, прекрасна Празнична гала и, разбира се, внушителен Коледен концерт, който постави блестяща кода на календарната година. Позитивен знак бе, че всички представления в залата на Операта бяха с висока посещаемост.

Първото събитие след годишния отпуск на артистичните състави на Бургаската опера предстои на 8‐и февруари, вторник, от 19 часа в залата на Операта. Това е концертът "Вокален бутик", с участието на солистите на Държавна опера – Бургас: сопраните Людмила Михайлова, Мария Цветкова‐Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорът Яни Николов, баритоните Бранимир Недков, Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков, пианистките Илиана Тодорова и Мира Искърова, както и Мая Желязкова – флейта, които ще изпълнят музика от Жорж Бизе, Жул Масне, Франсис Пуленк, Габриел Форе, Морис Равел, Камий Сен-Санс, Шарл Гуно и други френски композитори.



Френската култура, светоусещане, начин на мислене и възприятия за света, отношенията и изкуството са характерни с несравним финес, изискани маниери, изящество и аристократизъм.

Художник на проекта е Диана Авелова, която изучава изящни изкуства в Париж. Младата и талантлива художничка е реализирала вече два успешни проекта с Бургаската опера – “Пътуване във времето", концерт с барокова музика – с участието на Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, на рояла – Мира Искърова и Илиана Тодорова, и "Руска есен", вокален камерен концерт с произведения от руски композитори, изпълнени от Мария Цветкова-Маджарова, Диман Панчев и Илиана Тодорова – пиано.

Ето какво споделя младата художничка Диана Авелова преди концерта „Вокален бутик“:

"Несъмнено френската музика и изобразително изкуство се отличават със своята елегантност и чувствителност. Характерно за тях не е стремежът към съвършенството, а обрисуването на изящната мимолетност на човешкия живот и природните цикли. Зрителите на спектакъла ще се насладят на великолепната френска музика на фона на тематично подбрани картини от френския барок, академизъм, ориентализъм и импресионизъм.

За предстоящото вълнуващо културно събитие разказва емоционално и сопраното Мария Цветкова-Маджарова:

„Концертите, които правим от две години ни дават шанс да представим творби, които не са в репертоара на Операта. Предизвикателство и огромно удоволствие за мен е да подготвя нови произведения. Това ме изгражда и добавя повече нюанси към артиста в мен. На този френски концерт ще представя две героини – Лейла от ,,Ловци на бисери" от Бизе, който пише тази опера само на 26 години. Може би точно затова мелодиката е толкова романтична и в същото време меланхолична. Модата по Изтока се усеща. Ще изпълня и Ария на Манон от Масне – последната й ария, която е едно от най-нежните и тъжни произведения за сопран. Ще си партнираме с Йоана Кадийска в може би най-известния Дует на цветята от Делиб. И с Бранимир Недков ще пея в дует отново от операта ,,Ловци на бисери" на Бизе , който ще е едно намигване към новото нормално…“

Тази музика е изключително деликатна и красива и мисля, че за началото на февруари ще сгрее публиката с елегантност, класа и стил!“, казва в интервю за БНР сопраното Нона Кръстникова, която се завърна преди дни от концерт с камерна музика „Портрет на композитора“ в Люксембург, на който изпълни с пианистката Мария Русева от дуо „Колаж два вокални цикъла от българските композитори Георги Арнаудов и Борислава Танева.

Ето и част от текста на цикъла „Пет популярни гръцки мелодии '' от Морис Равел /превод – Мария Салабашева/, които ще бъдат изпълнени на концерта „Вокален бутик“ от сопраното Людмила Михайлова и пианистката Илиана Тодорова. За първи път това произведение е представено в България през 2009 г. – в изпълнение на Людмила Михайлова и Мария Салабашева /пиано/.

Песента на булката

Събуди, събуди се, гълъбице моя,

Отвори очите си за таз прекрасна утрин!

Сърцето ми трепти – виждам знаци три!

Виж панделката златна,която съм донесъл

Да свиеш косата си прекрасна.

Ако ме желаеш, любима, нека се оженим!

Нашите семейства са свързани во веки.

Подарете си една музикална вечер, наситена с красива мелодика и послания – 8-и февруари, 19 часа, Зала Опера!