Ковид не е единственото заболяване, за което се налага да се слага бустерна доза - при тетанус или при дифтерия също се слага нова доза на 10 г. Ако сте се наранили и има риск да се заразите, ще се налага на 6 месеца да ви слагат нова доза.

Това заяви пред БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която бе в студиото с началника на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любимора Николаева-Гломб.

Според д-р Гергана Николова след Нова година ситуацията е тревожна. Това, което притеснява личните лекари е увеличеният брой положителни проби на коронавирус на деца. Около 80-90% от болните от коронавирус се лекуват във вкъщи, като има и друга част от 10%, които може да се нуждаят от болнично лечение.

Медиците са притеснени от постковид симптомите, които засягат различни системи - сърдечносъдова, дихателна, има проблеми с черните дробове, отключване на диабет, депресии, безсъние, нервност, напрегнатост и падане на косата.

Според доц. Гломб грипът (коронавирусът - б.р.) не е грипче, а е едно сериозно заболяване и не трябва да се подценява. Тя е благодарна, че вълната от грип я няма и се надява, ако дойде и грипът, вълната да не е силна.

Прибързано било да се премахват каквито и да било противопандемични мерки при наличието на новия щам Омикрон. Тя смята, че ако мерките се спазват, ще можем да овладеем и спасим няколко човешки живота. Не може да пренебрегваме това, че се събуждаме с новина, че два рейса пълни с ковид са катастрофирали, каза доц. Гломб.

Доц. Любомира Гломб призова хората да се ваксинират.