Продължава 50-ият конгрес на БСП, на който трябва да стане ясно дали оставката на лидера Корнелия Нинова ще бъде констатирана и дали тя остава начело на партията. Пред форума Нинова потвърди подадената заради "тежката изборна катастрофа" оставка.

Конгресът продължава със сериозни дебати между двата лагера в левицата.

Като аргумент Корнелия Нинова да продължи да води подръжниците ѝ посочиха, че в момента партията е във властта, а самата Нинова потвърди пред конгреса оставката си и призова да не се изпращат призиви за отмяна на прекия избор на лидер. Пред делегатите на конгреса Корнелия Нинова посочи и причините за загуба на партията на изборите, но допълни, че БСП е във властта.

Единственият претендент за поста лидер на БСП - Крум Зарков, каза, че ако Нинова се върне по начина, по който сега се случва - с подписи, това ще бъде пирон в ковчега на имиджа на БСП и допълни:

"Не чух нищо за технологиите, не чух нищо за това, което е лявото в момента. Въпросът пред БСП няма да се реши само с промяна на върха, но тази промяна е необходима, а процесът, по който тя ще стане, е ключов".

И двамата претенденти за лидерския пост към момента са единодушни, че изборът трябва да стане с пряк избор на членовете на БСП, а не чрез делегатите, излъчени от конгреса.

В началото Нинова потвърди подадената оставка. Тя помоли да не се изпращат призиви за отмяната на прекия избор за лидер

„И моля да се спре с всички манипулации и спекулации по този повод. Всеки член от партията е получил моята оставка, защото е гласувана на пряк избор. И днес я потвърждавам пред най-висшия форум на партията. До конгреса са постъпили писма, заявки, резолюции, част от които искат отмяна на прекия избор, избиране на председател от конгреса. Моля ви, не правете това“.

По-рано стана ясно, че социалисти от Благоевград са започнали подписка в подкрепа на Корнелия Нинова. Хората искат конгресът да не констатира оставката на Нинова и тя да остане председател на БСП.

Преди дни депутатът Крум Зарков официално обяви кандидатурата си за председател на партията. Днес той заяви, че трябва на конгреса да има лидерска битка. Според него единственият правилен начин оттук нататък е оставката на Нинова да бъде констатирана:

„Днес това, което трябва да се случи, е да вървим по нашите правила, а именно констатираме оставката, определяме правилата и датите за следващия избор. Самата Корнелия Нинова каза, че поема отговорност и подава оставка. От тук нататък или се поема отговорност или не се поема отговорност, средно няма“, каза Крум Зарков.

Лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова предлага да се преосмисли машинното гласуване.

На конгреса на БСП тя посочи именно машинното гласуване като една от пречките за добри изборни резултати на левицата. Затова предложи въвеждането на смесен вот - на машина и с бюлетина, за да може „всеки гражданин да има право на избор“.

Правителството не е вземало решение за подкрепа на наскоро приета резолюция на ООН, в която е включен термина „жени в цялото им разнообразие“, каза Нинова, която е и вицепремиер. Тя допусна, че това е станало от служебното правителство, защото резолюцията била приета два дни, след като сегашното правителство е започнало работа.

Нинова припомни, че БСП остава на позицията, че в България има две решения на Конституционния съд по въпроса за пола.

„Искам да препотвърдя позицията на БСП, която е записана и в коалиционното ни споразумение: Истанбулската конвенция е противоконституционна на България. В България по решение на Конституционния съд са признати за пол мъжки и женки и трети такъв няма и БСП продължава да стои на позиция в защита на българската Конституция, на българското семейство, на българските деца, и всякакви намеци или упреци за промяна в тази посока, не отговарят на истината.“

Източник БНР