Когато инфлацията е съпроводена с икономически растеж, то тогава можем да говорим за съвсем естествено явление. От друга страна по-проблематична е по-скоро волатилността в цените на някои ключови стоки.

Това заяви Левон Хампарцумян, финансист, председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Ивайло Лаков.

"Когато става въпрос за криза, има една технология, която се нарича “Fear, Uncertainty and Doubt” (Страх, Несигурност и Съмнения). Нейната цел е да създадеш страх и притеснения и в същото време да се появиш геройски с решение. Политиците вече го научиха, а корпоративните структури го използват отдавна.”, допълни гостът.

Левон Хампарцумян коментира скока в цените на недвижимите имоти.

"Пандемията накара много млади хора да искат да си купят по-голямо и удобно жилище. От друга страна има и такива, които купуват недвижими имоти с цел спекулация, но трябва да се има предвид, че тя може и да няма успешен край. В момента се надува един балон, който няма голям шанс да доведе до крах, но все пак трябва да сме внимателни.”

Банкерът заяви, че реално няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина и ако цената на жилищата у нас стигне до тези нива, то това би било сериозна червена лампа.

Друг риск, който съществува е да се създаде цикъл на бедност на места, на които никой не е очаквал. По-конкретно става дума за новите квартали в столицата и по-големите градове, които обаче имат лоша инфраструктура.

В наши дни хората с добри възможности искат не само хубаво жилище, но и хубав квартал. Новопостроените сгради, които обаче не са в облагородени квартали, има шанс да се превърнат в гета, казва Хампарцуням.

Той даде и съвет за начините, по които човек може да си запази парите при наличие на по-висока инфлация.

“В моментът, в който централните банки започнат да се борят с инфлацията, то лихвите ще скочат. Но лихвите в банките няма как да ви дадат доходи над сумата, която сте вкарали. Ако искате да си увеличите парите, то трябва да ги рискувате. Лихвата в банката е достатъчно да ви пази спестяванията от инфлацията.”

Хампарцумян също заяви, че сегашната ситуация в страната, комбинация от множество кризи, се дължи най-вече на културен упадък на обществото, а не толкова на грешки на управляващите.

Той е на мнение, че от медицинска гледна точка вече се вижда края на ковид кризата. Не е ясно, каза той, колко още вълни ще има, но е натрупан значителен опит в лечението на кризата.

В икономически план банкерът прогнозира, че ще има един продължителен период, в който централните банки ще поддържат контролирана инфлация. Сама по себе си тя ще предизвика растеж, който да неутрализира негативните последствия от пандемията.