Градска родителска среща против тестването на децата в училище и против онлайн обучението започна в центъра на Бургас. В нея участват родители на ученици, предимно от начален курс на обучение, които са притеснени как ще имат достъп децата им до класните стаи. Хората се събраха, като не допускат тяхното несъгласие да бъде използвано от намиращите се на място представители на антиваксърски настроени политически партии, които се намират също там. Притеснените родители се изнесоха в другата част на площада пред Общината.

„Смятаме, че това е стъпка децата да бъдат ваксинирани,чувстваме се принудени да правим определени неща. Това е принудително тестване, смятаме, че е травмиращо! Травмиращо е и да учат онлайн. Не съм сигурна кое е правилното решение. Това, което се случва е необмислено. Бяхме поканени от училищата да подпишем декларации, за които не сме сигурни кое как ще се случва – как ще се правят тези тестове, кой ще ги прави, какво представляват. Това буди недоверие.“, каза Петя Стоева.

„Не желаем да са тествани децата. Разбирам, ако са болни – да. Но, ако са здрави – защо?

В нашия клас всички деца да са здрави.“, каза и Дияна Генчева.

„Няма да пусна детето си на училище, ако се налага да се тества. Това не спира разпространението на заразата, учителите не са квалифицирани да правят тестове, притеснява ме хигиеничната обстановката и не мога да повярвам, че един у(ител ще си смени 20-30 пъти ръкавиците.

„С тестовете ще стане голямо плюене и наплюване. Искам децата ни да ходят на училище, не искам детето ми да стои на компютъра. Трябва да напусна работа, да стоя там. Откъде накъде?“, каза общинският съветник Иво Баев, който също е на място като родител.

„Била съм от едната страна на българското образование на човек, който създава учители, в момента съм в качеството си на родител, принуден да подписва информирани декларации за нещо, което той всъщност не е информиран. Тук има няколко гледни точки – едната е от страна на дъщеря ми, която категорично не е съгласна всяка сутрин да плюе пред 20 нейни съученици в някакъв контейнер. На второ място са госпожите, които трескаво апелират в различни вайбър групи ние да се включим и да помогнем, ние обаче не сме сертифицирани и не можем да помогнем. Госпожата също в масовия случай не е. Вменяваме на учителите дейност, който нито им е присъща по длъжностна характеристика, нито има опит, нито желание. На всичкото отгоре подлагаме децата си на един ненужен стрес. Родителите се превръщаме в едни подчинени на тези тестове същества, които трябва да бъдат разположение на който когато тестът му излезе положителен.“, каза докротър по филология Марина Владева, която беше дошла в качеството си на родител.

.