Вълнуваща събитие предстои за всички четящи хора, които търсят тайната на мирозданието. На 5-и октомври талантливата Наталия Недялкова с псевдоним Прогресива ГЕОМЕТРИКУС ще представи пред бургаската публика сборника есеистична проза "Аз-ът, ер малък и безгласната буква". Той включва произведения, обединени около темата за твореца и творбата, и Словото като основен инструмент, с помощта на който мирозданието може да се редактира и да се пренапише като текст. Само с едно разместване на букви същността на явленията да се промени. А на свой ред оживялата творба да се опита да пренапише своя автор.

Премиерата на сборника е на 5-ти октомври от 18,00 часа в Дома на писателя, Бургас. Той се издава с финансовата подкрепа на Община Бургас, след като получи одобрение от експертна комисия в рамките на проведения анонимен конкурс. Редактор на книгата е известната поетеса Роза Боянова, а автор на корицата е художничката Вили Колева. Издателят е „Либра Скорп“. Всяко едно от произведенията, включени в сборника, проследява вълнуващото пътуване на творческият „Аз“, който подобно на Одисей лавира между морфологията и синтаксиса (като между Сцила и Харибда), в търсене на баланса между строгите правописни правила, множеството изключения и уникалната възможност да създаде своята персонална граматика.

„Аз-ът, ер малък и безгласната буква“ – е любопитен ръкопис на филологическа и философска основа, етюди и есета върху човешкия опит, в което образността и афористичният стил се отличават с творческа самобитност и новаторски дух в една синтетична форма. В част от кратките есета и етюди изключително остроумно и интелигентно е описан нашият езиков опит в синхрония и диахрония, базиран върху съществуването на онези знаци от азбуката, които привидно са „безгласни“, но всъщност много необходими и функционални. Ерудитски написани кратки прози. Интелектуална игра със словото, която метафорично събира лингвистични, литературни, философски образи, оригинални прозрения. Висока култура – интелектуална, литературна, езикова; екзистенциално декодиране на граматиката и силни рок импулси иронични и самоиронични препратки, оригинални интерпретации на библейския текст“ - това се посочва в оценката на експертната комисия, според която книгата получи финансиране.

Наталия Недялкова - е писател, преводач, журналист. Завършила е славянска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като журналист във вестниците „Бургас днес“ и „Труд“. А в момента е професионален преводач.

Тя е член на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, заместник председател на Бургаска писателска общност и председател на Съюза на рускоезичните писатели и журналисти, България.

Превежда от почти всички славянски езици.

Автор е на поетичните книги „В театъра на сенките“ (2014 г.), „Перила към небето“ (2017 г.), „Онзи зад вратата“ (2019 г) , „Стапица за поетски соништа“ (2021 г), съавтор в двуезичния сборник с руската поетеса Валентина Сергеева „Там, за зимой“/“Там, след зимата“, издаден в Санкт Петербург.

Участник е в международни литературни фестивали и носител на международни награди и отличия за превод и лично творчество.

Литературни творби на Наталия Недялкова са преведени и публикувани в авторитетни издания в Сърбия, Северна Македония, Черна Гора, Русия, Полша, Албания, Румъния и др. Нейно творчество е включено в триезичния сборник “Rivers of words”, който наскоро бе представен на Панаира на българската книга в Брюксел.