Пред прага на поредния COVID пик, здравното министерство излезе с проект на методика, която определя правилата за домашно лечение на коронавирусна инфекция.

Целите са няколко: да се регламентира най-сетне включването на извънболничната помощ в лечението на пациенти с коронавирус; да се намали натискът към болниците, които "отнесоха" наплива при предишните вълни; да се установи единен медицински протокол за неусложнените случаи и най-вече - да се осигури безплатно лечение и на "домашните пациенти".

След среща с представители на болничните асоциации зам.-здравният министър д-р Димитър Петров обясни, че срещу въпросния пакет за амбулаторно лечение пациентите ще имат право на 2-3 безплатни прегледа, рентгенова снимка, изследвания и лекарства, които ще се покриват от НЗОК - антибиотици, дексаметазон, нискомолекулярни хепарини, за които Министерство на здравеопазването обеща да направи възможното да се получават, без да е необходима рецептурна книжка.

Петров дръзко подхвърли идеята за домашни посещения от личните лекари, на която те скочиха с възражения. Очаквана реакция, след като при предишни вълни лекуваха дистанционно.

В отговор зам.-министърът отново развя заплахата, че който откаже да лекува ковид пациент, няма да получи бонус за първа линия. Джипитата контрираха, че по предложение на същия зам.-министър от 1 юли въпросните бонуси не са 1000, а 250 лв. и не трябва да се спекулира с тях.

В крайна сметка, след консултации с представители на общопрактикуващите лекари, здравното министерство излезе с проект за извънболнично лечение на COVID-19 и го предостави за разглеждане на лекарското съсловие и НЗОК.

С какви безплатни здравни услуги ще разполага болният от коронавирус, който се лекува вкъщи?

Според проекта имаме право на три прегледа, от които поне два на живо. Получаваме и безплатни изследвания и рентгенова снимка, както и споменатите вече безплатни лекарства.

Ще можем да ползваме този пакет еднократно, при един специалист. Прегледите ще се осъществяват в рамките на 10 дни и за тях специалистите ще получават от Касата по 25 лв. (на преглед).

В пакета не са включени PCR или бърз антигенен тест, които НЗОК по принцип плаща извън тази процедура, но лекарите все пак имат определен лимит за издаване на направления за тези изследвания.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България вече излязоха със становище.

Предвид отказа от домашни посещения, от сдружението предлагат да има временно прекъсване на карантината, за да могат пациентите да отидат на преглед и да направят нужните изследвания. Това обаче ще изисква промени във вече съществуващи нормативни документи.

Друго предложение е, ако болният с коронавирус внезапно се влоши и това се случи в извънработно време (знаем, че 24-часовото разположение на личните лекари, макар и фиктивно, вече не е факт), а състоянието му не позволява да чака новия работен ден, да звъни на Спешна помощ.

Джипитата настояват и за поне три дистанционни прегледа, резултатите от които да бъдат отбелязани в е-досието на пациента, сиреч да се считат за редовен преглед и вероятно да се заплащат (споменахме вече 25-те лева) Аргументират се с необходимостта да се проследява болния в хода на лечението, което безспорно е нужно.

Те предвиждат и възможност, амбулаторният пакет да стартира с дистанционен преглед, ако пациентът си е направил тест до 48 часа, който доказва наличието на ковид инфекция.

Предстои да се произнесе и НЗОК.

Може би няма да е пресилено, ако кажем, че от това предложение на здравното министерство пациентът ще получи безплатно дистанционно лечение. Да речем, че това не е кой знае колко голяма драма, предвид че и досега леките случаи се лекуваха по телефона.

Безспорно възможностите за диагностика ще се увеличат, защото джипитата ще могат да назначават повече изследвания, извън лимитите, а Касата ще плаща. Така, макар и без физически преглед, ще имат по-точна представа за състоянието на болния.

Как ще се изследваме (и евентуално преглеждаме) в хода на заболяването, при положение, че сме под карантина, все още не е ясно, но би трябвало да се регламентира, ако ще се лекуваме вкъщи. Все пак, ако се влошим, единствената опция остава Спешна помощ.

Дотук, освен безплатните лекарства и оптимизираната диагностика, нищо ново.

Какво остана - да се осигурят пари за финансиране на въпросния амбулаторен пакет.

По разчети на здравното министерство затова ще са необходими 67 млн. лв., които могат да бъдат осигурени, ако се актуализира бюджетът на НЗОК.

Тази сума е изчислена на база 40 000 пациенти на доболнично лечение.

Тя е част от исканата актуализация на бюджет 2021 г., по която очевидно не се бърза, въпреки опитите да ни убедят в обратното.

Засега разполагаме с едно обсъждане на актуализацията на бюджета на МЗ и Касата на съвместно заседание на Комисиите по финанси, здравеопазване и социална политика.

Според председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански цялата процедура по узаконяването на актуализацията ще отнеме около три седмици. Това е оптимистичният срок.

Долу-горе толкова време прогнозират специалистите, за да се озовем в началото на поредния пик. Тогава ще стискаме палци да сме сред тези 40 000 леки случая, които изчисли Касата или ще си плащаме както досега. Е, винаги може да се ваксинираме срещу коронавирус и да си спестим усложненията, но у нас тази опция не се радва на особена популярност.