Само три часа ще отнема пътуването от Бургас до Истанбул с фериботна връзка. Тази идея обсъдиха на среща българския посланик Ангел Чолаков в Анкара с Мурат Орхан, генерален директор на турската фериботна компания „IDO Istanbul Fast Ferries“ (IDO), която осъществява морския транспорт на Истанбулската голяма община.

На срещата е обсъдена възможността за реализиране на проект за редовна пътническа линия по море между Бургас и Истанбул. Това обявиха днес от Българското посолство в Анкара в информация на своята Фейсбук страница, съобщава „Марица“.

В съобщението се подчертава, че двете страни се обединяват около идеята за важността от подобна морска линия. Тя би се превърнала в предпоставка за стимулиране на туризма между двете страни в сегмента „Иновативни форми с по-висока атрактивност и добавена стойност“.

Предстои изготвяне на икономически анализ за рентабилността на проекта, потенциалната честота на линията и възможните опции за седмично разписание.

Министрите на външните работи на двете страни се присъединиха в търсенето и намирането на подходящи партньори за осъществяването му.

Още през 2018 г. беше стартирана инициатива за морска връзка между двете страни.Тя трябваше да се осъществи по програмата на ЕС за "Трансгранично сътрудничество в Черноморския басейн“, но с настъпването на Covid-19 кризата проектът остана нереализиран.

Според агенция „Доган хабер“, пътят по море от Бургас до Истанбул ще отнема само 3 часа, а не както досега 6. Проектът е насочен към стимулиране на туризма между двете страни с фериботи.

Бургаският генерален консул на Турция през 2018 г. Нурай Иньонтепе тогава заяви, че Турция се е превърнала в атрактивен пазар и че 15-20 000 души от черноморския български район са готови да пътуват до Турция.

От агенцията съобщиха, че Турция е привлекателен пазар. Особено сега, когато турската лира е загубила стойност, всеки иска да отиде и да пазарува. Но задръстванията на граничните пунктове разколебават хората. Варна и София имат авиовръзка, докато Бургас, въпреки че има летище, няма бърза връзка с Турция, защото е много близо. В Истанбул живеят 17 милиона души, а има хора, които биха искали да посетят България. По същия начин има много български граждани, които напускат Турция много доволни и искат да отидат отново. Ето защо допълнителния транспорт е от съществено значение за икономическото развитие между двете държави", твърдят дипломатите от двете държави.

Проблемите с автомобилния транспорт между България и Турция налагат сериозно обмисляне на бъдеща морска връзка. Идеята се очаква да бъде осъществена с високоскоростен кораб, като комфортното пътуване ще трае няколко часа от Бургас до Истанбул.