Рибари и местни жители на Царево търсят истината за смъртта на 74-годишния Злати Вълчев – дългогодишен директор на „Морска администрация“ в Царево. Както БургасИНФО съобщи преди дни, човекът, който всеки ден е карал велосипед и е плувал всяка вечер в морето, е бил намерен мъртъв на 1 август с дълбоки рани на Централния плаж в морския град. Открили са го сутринта служители на извършваното в района брегоукрепване, а предположенията са, че той е бил ударен от мощна машина - най-вероятно скутер, предната вечер. По традиция човекът излизал привечер да плува, но повече не се е върнал у дома. На следващия ден негови близки са го потърсили в дома му, но напразно.

10 дни след трагедията служители от ОДМВР и Гранична полиция издирват мистериозния скутер, причинил смъртта на каления в морето Злати Вълчев. Ангажирани са и водолаи, които обследват плавателните съдове в акваторията на Царево. Проследява се движението на лодките в деня на инцидента. Прокуратурата е образувала досъдебно производство по член 115 от Наказателния кодекс.

„Злати Вълчев беше колоездач като мен, обичал е да плува всеки ден на едно и също място на плажа. Това е убийство и то много по-страшно, защото този, който го е блъснал, не се е опитал да го спаси, а бяга. Това е престъпление, което трябва да бъде наказано. Цялата администрация трябва много сериозно да се замисли доколко се спазват правилата за движение на джетове. Това няма да е последната трагедия, ще има и други, ако няма наказания.“, каза днес мореплавателят Дончо Папазов, който от години е свързан с Царево.

Местните жители допускат, че най-вероятно смъртта е причинена от мощен скутер, нает от хора за разходка в морето. Те смятат, че най-логична е версията машината да е управлявана от хора, които нямат необходимите умения за нейното управление.

„Около 19-20 часа не са толкова много плавателните съдове, които се движат в морето“, смятат местни жители. Според тях вече има конкретни машини, които са привлекли вниманието за инцидента и се проверяват.

„За единия от скутерите има свидетел, който е бил на место, когато е бил отдаден под наем. Обяснявало им се на хората как се постъпва и е станало ясно, че те си нямат идея от морето. Скутерът е сериозна машина и ако човек си няма представа как се управлява такова нещо – може да стане много сериозна трагедия. Предния ден са се качили 7-8 души и са потеглили с мръсна газ от пристанището. Тръгнал е със зверска скорост, вдигнал е вълна и е щял да потопи другите лодки. Със сигурност не е карал собственика на лодката, а наематели.“, коментираха рибари пред БургасИНФО.

Дончо Папазов