До пет учебни дни ще могат да се използват за ученически пътувания от следващата учебна година, предвижда промяна в Наредба 10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, съобщиха от Министерството на образованието и науката /МОН/. Изменения в пет наредби в средното образование са били публикувани за обществено обсъждане днес.

Екскурзиите и зелените училища могат да бъдат и по-продължителни, но допълнителните дни трябва да са по време на ваканции, официални празници, съботи или недели. Правилото ще важи за всички класове, предвижда промяната.

От учебната 2021/2022 година учениците от първи до трети клас задължително ще имат пет учебни дни за проектни и творчески дейности, които ще могат да са последователни в рамките на една учебна седмица или да се използват на части.

Максималният брой точки при всички тестове от националното външно оценяване в края на четвърти, седми и 10 клас става 100, както е при държавните зрелостни изпити. Това е записано в промяна на Наредба 11 от 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците. Досега скалите за оценка бяха различни, което затрудняваше родители и ученици. Освен това в документа вече изрично е записано, че изпити за определяне на годишна оценка по учебен предмет или модул се полагат присъствено в училище.

За кандидатстването в осми клас няма да е необходима хартиена служебна бележка за резултатите от националното външно оценяване, от олимпиади или състезания. Тези документи ще се вкарват служебно в електронната платформа. Промяната се прави за облекчение на родителите.