На 14-и юли, сряда, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас балетната класика „Жизел“ ще представи новия прочит на красивата любовна история – постановка и режисура на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас. Дългоочакваната премиера на „Жизел“ по музика на Адолф Адам, считан за един от най-романтичните балетни произведения, бе събитие за почитателите на изящното балетно изкуство на 24 април т. год. в залата на Бургаската опера. Спектакълът бе представен повторно с успех само 20 дни след премиерата – отново в залата на Операта. „Жизел“ е с изцяло нов декор и костюми, впечатляващи с романтичен размах, усет към детайлите, характерни за епохата и посланията на произведението. Балетният спектакъл, който ще зарадва почитателите на изящното изкуство в сряда, е в календара на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, реализирани успешно за 14-а поредна година от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Либретото на балета в две действия „Жизел“ е на Теофил Готие и Верноа дьо Сен Жорж, хореографията – на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа /редакция – Леонид Лавровски/. Художник на декора е известният български майстор на сценографияра Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов.


Персонажът на нежната невинна девойка Жизел, която има трагична съдба, но чрез силата на любовта си успява да спаси своя любим, дори от света на сенките, ще изгради младата солистка на балетната трупа Полина Иванова. За нея това е дебютна роля. В премиерния спектакъл тя бе в образа на кралицата на вилисите Мирта, а в ролите на Жизел и Алберт бяха Иванина Иванова и Емил Йорданов. В утрешния спектакъл, като Алберт – принц, преоблечен като обикновен селски момък, на сцената на Летния театър излиза солистът на балетната трупа Даниел Тичков /дебют/. В образа на Мирта, предводителката на вилисите ще дебютира Яна Бердута, също солист от балетния състав на Бургаската опера. Според славянските легенди, вилисите са приказни същества – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят. Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, тъй като приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат нощем от гробовете си, събират се на групи край големите пътища и причакват случайни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, докато паднат мъртви от изтощение. В ролята на лесничея Ханс, влюбен безнадеждно в Жизел, но красивата девойка, уви, да споделя чувствата му, ще бъде Кирил Филипов. В мащабния премиерен спектакъл участват и солисти и ансамбъл към балетния състав на Държавна опера – Бургас, всеки от тях – неотменна част от цялостната феерия на романтичното произведение. В ролята на Батилда влиза Галина Калчева, като Херцога бургаската публика ще види Светлан Николов, Берта ще бъда София Ловджиева, Вилфред – Стефан Типиков. Атрактивното Pa de deux в първо действие ще представят Елеонора Митева и Теодор Цаков. В постановката участват още: Даниела Туртуманова, Анелия Иванова, Натали Иванова, Ива Овчарова, Събина Косева, Рая Чакърова. В балетната феерия вземат участие ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и Детски балетен театър „Капка“ и танцьори от Фолклорен ансамбъл „Странджа“.

„Жизел е най-романтичният балет от шедьоврите на класическото наследство. Създаден е от изключителните майстори Жул Перо, Жак Корали и по-късно – Мариус Петипа /както и различни редакции, най-сполучливата от които е на Леонид Лавровски/. Спектакълът е бисер за всяка балетна трупа. Премиерата на „Жизел“ на балетната трупа на Държавна опера – Бургас посветихме на всички артисти, които в днешно време е много трудно да поддържат формата си. Артистът има нужда от своята публика, за да се чувства „Артист“, споделя Галина Калчева, постановчик и режисьор на „Жизел“.

Ето какво споделя Полина Иванова преди дебюта си в ролята на Жизел:

"Много съм развълнуван. Въпреки всички препятствия преди премиерата на „Жизел“, съм безкрайно щастлива, че успяхме да подготвим този красив спектакъл с помощта на целия екип. Всеки от нас даде най-доброто от себе си и вложи цялото си сърце, за това наистина да се случи магия на сцената и мисля че успяхме. Пожелавам на добър час на всички колеги!"

Билети за „Жизел“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас, както и на място на Летния театър преди събитието.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, Допустимият капацитет на присъственост в Летния театър е 50 %.

За постановчика и режисьора на „Жизел“ Галина Калчева:

Примабалерина на Държавна опера – Бургас. Ученичка на примабалерината Евгения Кръстева. В репертоара й са ролите на Жулиета, Жизел, Пахита, Саломе, Пепеляшка, Демна, Констанц, Маша и други. Гастролира във Франция, Австрия, Испания, Дания, Италия, Турция, Македония и др. Преподавала е класически балет в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, преподавател в Детска балетна школа „Капка“. Носител на „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, дипломант на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура, носител на награда за изключителен принос към развитието на балетното изкуство на Годишните награди за мода и шоубизнес в Бургас. Носител на награда на Община Бургас по случай Деня на българската просвета и култура.

За Полина Иванова, която дебютира в ролята на „Жизел“:

Полина Иванова започва образованието си в НБУ "Михаил Лъкатник" - гр. Бургас.

В 5-и клас постъпва в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” със специалност "класически танц", където и завършва своето средно образование с педагог - Недко Георгиев

В момента е студент в „Академия за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство – Пловдив” (АМТИИ).

Гастролирала е в Холандия.

Участия:

Международен конкурс „Анастас Петров” 2014 г., гр. Добрич – специална награда за артистичност на фондация Нина Кираджиева;

МК „Анастас Петров” 2015 гр. Добрич - Стипендия за правоучастие в Международна Лятна Балетна Академия Варна 2016;

МК „Сицилия Барока” гр. Модика, Италия – 3-та награда, специална награда Мартина Чивело;

МК „Слънце, дружба, мир”, гр. Обзор – лауреат 1 степен - класически танц, лауреат 1 степен – характерен танц

Национален фестивал на камерния танц 2016 г. – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 2-ро място – съвременен танц;

Национален конкурс „България танцува” 2016г. гр. Димитровград – 2 място – класически танц, 1-во място- съвременен танц;

Национален фестивал на камерния танц 2017г. – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 2-ро място – съвременен танц;

Международен конкурс МК„Рози на Казахстан”2017, гр. Астана, Казахстан –Гранд при- съвременен танц, 1-во място – класически танц, 1-во място- съвременен танц- дует, 1-во място – съвременен танц – трио;

МК „Рози на Обзор”16-30. 07.2018, гр. Обзор – лауреат 1 степен – класически танц, лауреат 1 степен – съвременен танц – трио;

МК „Рози на Обзор”13-27. 08.2018, гр. Обзор – лауреат 1 степен – класически танц;

Фестивал на камерния танц 2018 – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 2-ро място – съвременен танц;

МК „Рози на Русия” 2018, гр. Санкт Петербург, Русия – лауреат 1 степен класически танц, лауреат 1 степен – съвременен танц, лауреат 1 степен съвременен танц- трио, лауреат 2 степен – съвременен танц – дует

Виртуален конкурс „Flying stage” – Гранд при – класически танц

IBC Sicilia 2019 - 1-ва награда

МК "Анастас Петров" 2019г. - 3-та награда

Участва в постановките на Държавна опера – Бургас: „Спящата красавица“, „Баядерка“, „Лебедово езеро“, „Пепеляшка“, „Лешникотрошачката“, „Аида“, "Бал в Савоя", "Целуни ме,Кейт!".

От 4-годишна възраст се занимава с художествена гимнастика. До 2017 г. е част от националния отбор. Взима участие в много международни,национални състезания и Европейско първенство за девойки през 2016 г.