Кметът на поморийското село Бата Георги Георгиев, който вчера беше задържан, а днес освободен от ареста без да му бъде повдигнато обвинение, е категоричен, че ще си търси правата по съдебен път. Припомняме, че в негова защита снощи пред РУП Поморие се събра семейството му, областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев, водачът на листата Любен Дилов, кандидат-депутати и общински съветници. Днес освободеният от ареста кмет сподели в Бургас какво е преживял и как 23 часа е бил в пълно неведение какво и защо се случва.

„С ареста ми вчера нарушиха човешките права както на мен, така и на семейството ми. Ще си търсим правата, ако трябва в съда в Страсбург. Подали сме жалба срещу заповедта, с която бях задържан”, каза Георгиев.

Акцията срещу него стартирала вчера в 7 часа сутринта, когато в дома му първо пристигнала Икономическа полиция. На първия етаж в къщата на кмета има има кафене и магазин.

„Направиха проверка, изискваха свидетелствата за касовите апарати, правиха протоколи, че всичко е наред и си тръгнаха. В същото време в селото имаше 12-13 патрулки, които кръжаха, на всяко кръстовище имаше качулки. Около 10 часа ми се обадиха, че има заповед за задържането ми. Направиха обиск в цялата къща, изтарашиха я и нищо не намериха”, заявява кметът.

Изведнъж претърсващите открили списък с имена или по-точно схемата с имената и масите на гостите от сватбата на дъщерята на Георгиев преди 2 години.

„В първия момент полицаите казаха - ето къде е списъкът, но в последствие се оказа, че не е това. Нищо друго не намериха в дома ми освен 1500 лв., които описаха и взеха, но във всеки един дом може да има такава сума. След това отидоха в кметството, всеки документ беше прегледан, нищо не намерха. След това ме закараха в полицията. Държаха ме 23 часа, никой за нищо не ме попита, не ми каза в какво съм обвинен. Все едно имаше куче, затворено в килията. Никой не ми даде отговор. В 9 часа сутринта ми казаха – свободен си!”, разказва кметът на Бата.

По негови думи не са открити никакви данни за нарушения.

„Тази ситуация иска да покаже мощ на временното правителство и да урони авторитета на политическа партия ГЕРБ. Нямам идея откъде е дошъл сигналът. Дъщеря ми и жена ми са стресирани. Пожелавам на всички жители на България в неделя да гласуват с бюлетина N5, защото в България идва комунизмът и ще влезем в Белене. Вчера беше момент, чe както са вкарвали нашите дядовци в Белене, така и мен ме задържаха и без причина ме държаха 23 часа”, заяви емоционално Георгиев.