2892 зрелостници са се явили на матурата по български език и литература днес в училищата в Бургаска област, съобщи пред БургасИНФО началникът на Регионалното управление на образованието инж. Виолета Илиева. От тях шестима ученици са със специални образователни потребности, като са осигурени всички условия, за да положат държавния зрелостен изпит.

Матурата се е провела в 37 училища и в 323 зали. За изпита са ангажирани 884 квестори, които са преминали инструктаж, повечето от тях са опитни в провеждането на изпити в предходни години.

Във всички зали се осъществява видеонаблюдение. Към 12 часа няма нито един засечен зрелостник, който да преписва. „Нямаме такъв опит днес, зрелостниците знаят, че има постоянно наблюдение. Практиката с преписването вече е отстранена.“, коментира Илиева.

Обстановката с КОВИД не е повлияла на хода на изпита в Бургас, тъй като в региона няма заразени или карантинирани дванадесетокласници. „Получихме списък от РЗИ на лицата, които са под карантина и го съпоставихме с този на нашите зрелостници“, каза Илиева. Тя подчерта, че от РУО са били подготвени да осигурят условия на евентуално карантинирани ученици да се явят на изпит. „Учителите, които пожелаха да бъдат квестори, проявиха мъжество. Една голяма част от тях са преболедували, а друга са ваксинирани.“, каза Илиева.

Тя пожела искрено успех на зрелостниците и поздрави целия педагогически и непедагогически персонал, който участва в процеса по подготовката и провеждането на матурите.