В Западна Индия прилагат нестандартен метод за предпазване от COVID-19 - мазане с кравешка тор, съобщава "Ройтерс". Ходенето на "процедури" за повишаване на имунитета в кравеферми става все по-популярно в една от най-засегнатите от пандемията страни.

В индуизма кравата е свещен символ на живота и земята и от векове индусите използват кравешки тор за почистване на домовете си и за молитвени ритуали, вярвайки, че има терапевтични и антисептични свойства.

"Виждаме, че дори лекари идват тук. Те вярват, че тази терапия подобрява техния имунитет и могат да се грижат за пациенти без страх", казва пред "Евронюз" Гаутам Манилал Бориса, мениджър във фармацевтична компания, по думите на когото практиката му е помогнала да се възстанови от COVID-19 миналата година.

Докато участниците в ритуалите чакат сместа от тор и урина по телата им да изсъхнат, те прегръщат или отдават почит на кравите и практикуват йога, за да повишат нивата на енергията си. След това покритието се измива с кравешко мляко.

Лекарите са категорични - няма научни доказателства, че използването на кравешка тор помага срещу коронавируса, но със сигурност може да причини други болести. Има и опасения, че практиката може да допринесе за разпространението на вируса, тъй като включва хора, които се събират в групи. Въпреки предупрежденията, вярващите в целебните функции на кравешката тор всяка седмица посещават кравефермите. До момента в Индия са регистрирани над 22 млн. случая и над 246 жертви на заразата. Експертите казват, че реалният брой може да е 5 до 10 пъти по-висок.