След изключителния успех на операта „Риголето“ от Джузепе Верди в петък, когато залата бе запълнена на допустимите 30% от капацитета, за настоящата седмица Държавна опера – Бургас е предвидила цели четири заглавия. След като билетите бяха изчерпани за представлението на 12-и февруари на балета „Лешникотрошачката“, по музика на П. И. Чайковски, хореография и режисура – проф. Хикмет Мехмедов и много от почитателите на балетното изкуство не успяха да се насладят на фееричния спектакъл, бургаската културна институция прави реверанс към тях и им предоставя възможност да заповядат утре, 9-и март, от 19 часа, в Зала Опера. Приказната сценография и костюми са на Радостин Чомаков, репетитор на трупата е Галина Калчева, помощник-режисьор – Петър Тихолов. В мащабната и атрактивна постановка участват солисти и ансамбъл на балета към Бургаската опера, както и деца от Детски балетен театър „Капка“, с ръководител Капка Роглева.

На 11-и март, от 11 часа, също в залата на Операта, музикалната комедия за малки и големи „Четиримата близнаци“ от Георги Костов ще разкаже една интересна история с поучителен край, в която се отразява българската народопсихология и типичните за нас ценности, които би трябвало да отстояваме във времето. Либретото е на Панчо Панчев, диригент е Йордан Дафов, постновката е на доц. д-р Александър Текелиев, режисьор – Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценография – Иван Токаджиев, художник на самобитните костюми – Анна Токаджиева, танците, издържани в народностен стил, са на Галина Калчева, концертмайстор е Йордан Ковачев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. Солисти на „Четиримата близнаци“ са: Росица Видева – като Бабата, Йордан Христозов изпълнява четири роли – на близнаците Белчо, Пъстрьо, Черньо и Желчо, като Бонка/Бончо на сцената излиза Весела Апостолова, Стрина Гена ще бъде Лина Пеева, Чорбаджи Петко – Диман Панчев. В постановката вземат участие и балетисти от трупата на Бургаската опера.

На следващия ден – 12-и март, от 19 часа, младият диригент Цанислав Петков ще дирижира оркестъра на Бургаската опера на симфоничния концерт, в който ще прозвучат: Симфония №94 "Сюрприз“ в Сол мажор /из цикъла Лондонски симфонии/ от Йозеф Хайдн, Симфония в ре минор от Хуан Кризостомо Ариага и "Сарабанда" из "Класично и романтично" от Панчо Владигеров. Цанислав Петков дебютира с голям успех в петък /5-и март/ операта „Риголето от Верди и беше гост в предаването „Вечната музика“ по БНТ, с автор и водещ Марио Николов /предаването бе излъчено на 6-и март, събота по Българската национална телевизия/.

Последното събитие в творческия календар на Бургаската опера за тази седмица е мюзикълът за деца от Александър Йосифов „Алиса в страната на чудесата“ – на 14 март, неделя, от 11 часа, в залата на Операта. Режисьор от постановката, която е играна над 100 пъти, е Дарина Главанакова-Бакърджиева, танците са на Галина Калчева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, които влизат в ролите на Царица Купа и Шапкаря. Алиса ще бъде Весела Апостолова, Червеният котарак – Йордан Христозов, Заек – Мирослав Димитров, Принц Сърце – Милен Динолов. В свежия спектакъл, който неизменно се посреща с усмивки и овации и от малки, от по-големи и още по-големи, взема участие и балетът на Държавна опера – Бургас.

За диригента на концерта на 12-и март в Зала Опера – Цанислав Петков:

Цанислав Петков е едва на 31 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ - гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.
От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.