Асоциацията на спешните медици отправи апел до политиците и до обществото за незабавно затягане на мерките във връзка с данните за все по-бързо разпространение на новите щамове на коронавируса, запълнените легла в голяма част от болниците в страната и острия ръст на новозаболелите. Защо се стигна до апел от страна на спешните медици?
Ние имаме нашия урок от изминалата една година, в която се сблъскахме с COVID-19. 16% от тестваните пациенти са с вируса, което е висок ръст. Предстои предизборна кампания, което означава събирания. Хората имат усещането, че вирусът не е сред нас. Това каза за "България сутрин" д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

По думите ѝ сякаш сме забравили, че заразата съществува.

"Ако се стигне над 4000-5000 заразени на ден, ще се препълнят болниците отново. На каква цена ще се разкриват легла - ще е за сметка на натоварване или затваряне на други отделения. Не се спазват мерки, не се носят маски", подчерта д-р Десислава Кателиева.

Тя е категорична, че не трябва да се посяга на учениците - те трябва да продължат да учат. Трябва обаче да се ограничат събиранията на хора, особено там, където учените са доказали, че заразата се предава лесно. Единственото мчясто, където си без маска и си в контакт с хора, това са отново заведенията, фитнес залите.

"Лично аз се разболях и се наложи да се пренасочват колеги, излязох от строя за дълго време. Трудно се работи. Трудно е да кажеш, че си загубил близки - искаме това да спре и да има легла за всички пациенти. Това беше най-големият ми кошмар в 25-годишната ми практика - да пренасочвам пациент от една болница в друга. Ние сме на предела на силите си и няма кой. Ако вървим с тези темпове - за 3 месеца 50 000 ваксинирани, не виждам кога ще стигнем нивото от 4 млн., които ще спрат ситуацията", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

Лекарката припомни, че не редно болен човек да се ваксинира. Подчерта, че след няколко месеца ще се ваксинира, след спадане на антителата в организма ѝ.