Награден фонд от 12 000 щатски долара си поделиха победителките от Американската бизнес академия за дами. Проектът се раелизира в Бургас като пилотен град за страната.

Програмата беше осъществена в партньорство с Посолството на САЩ в България и Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Тримесечното обучение беше част от новата глобална програма AWE (Академия за жени предприемачи). Създадена е от Бюрото за образование и култура към Държавния департамент на САЩ. Целта е да се подкрепят дами по целия свят, които искат да развиват собствен бизнес , като обучението е напълно безплатноза избраните участници.

Националното жури определи първо място за тандема Христилина Беличовска и Радина Желева, които вече имат стартирал бизнес за бутикови плетива. Двете момичета са получили своето образование във Великобритания и САЩ.

Втората награда е за Благовеста Колева, която вече е развила успешен бизнес с дървени аксесоари. До дни ще пусне новия си бранд за кожени изделия.

Третата награда също е свързана с модния бизнес. Зейнеб Куш разработва иновативна платформа за поръчка, производство и продажба на дамски дрехи по точни мерки за всеки клиент.

Най-младата участничка в Академията Алия Казанджиева все още е студент в НБУ, но получи специалната награда за стартиращ бизнес. Нейните интереси са в сферата на фотографията.

Академията използва програма за онлайн обучение по предприемачество, разработена в сътрудничество между школата по мениджмънт на Аризонския университет и световни компании.

През целия курс на програмата участниците имаха работни срещи с представители на академичните среди, Американската търговска палата и мениджъри от бизнеса в Бургас. Сред менторите на курса беше и Кери Норис, която е работила и съветвала компании от Fortune 500.

Освен наградния фонд част от дамите получиха възможности за развитие чрез стаж в структурите на Община Бургас, големи български компании, както и покани за кандидастване във фондове, които инвестират в нови бизнеси.