Имахме идея да започнем втора фаза от ваксинацията тази седмица, но заради намаления брой ваксини от доставката на фирмата, вероятно това ще се отложи с известно време, заяви в Бургас здравният минстър д-р Костадин Ангелов. Днес той проведе среща в РЗИ в морския град.

„Организацията е изключително добре създадена. Изказвам благодарности на д-р Паздеров, директорът, който отговаря за шести регион по ваксинационния национален план. Създадена е нужната организация за ваксинирането на домовете за възрастни хора и на учителите. Хубавото в цялата ситуацие, че, че желаещите да се имунизират учители и потребители на социално услуги в този шести регион, включващ три области, е по-голям от средния за страната”, каза министърът.

Броят на желаещите учители продължава да се увеличава. При поребителите на социално услуги процентъте между 30-40%, което е задоволително, като начало на ваксинационни процес в страната.

„До края на тази седмица има шанс да стартира втора фаза в шести регион, като от РЗИ-Ямбол и РЗИ-Сливен са поели ангажимент да дадат броя на ваксините, от които имат нужда, за да могат бъдат сметнати необходимите количества за първо и втроро убождане с ваксината. Така можем да видим с какво количество ваксини разполагаме, за да стартираме втора фаза, за която сме готови”, каза министърът.

Той добави, че процентър на преподавателите е около 30%, като продължава да се увеличава.

„Нека стане ясно на всички хора от съответните фази, че дори са да пропуснали възможността си да се имунизират, могат да го направят в следваща фаза. Хубаво е, че ще осигурим количество ваксини за всички български граждани”, каза министърът.