Домът на нефтохимика се превърна в най-модерния културен център в Бургаска област. Изцяло трансформирахме пространствата. Когато „ЛУКойл“ прехвърли безвъзмездно сградата, Община Бургас пое ангажимент да я управлява така, че тя да носи удоволствие и радост на бургаските граждани. Заради това участвахме в оперативната програма. До тогава имаше 2-3 зали, сега има 8. Залите са самостоятелни, със собствени съблекални и тоалетни, озвучаване, климатични инсталации. Това ги прави много по-необходими и търсени, особено по време на паднемия, защото няма пресичане на потозиците на школите и съставите. Това каза днес кметът Димитър Николов по време на представянето на възможностите на напълно обновените пространства и зали.

„Има горям интерес към сградата. Залите са запълнени на почти пълен капацитет От понеделник на 30% някои от школите ще започнат да работят.“, каза директорът Мария Маркова.

Залите предлагат най-модерната техника за озвучаване, ефекти, сред тях има и такива, които са оборудвани за танци, йога, балет, за различен вид спорт.

"Старата сграда ни създаваше много трудности с разходите и с все по-високите иисквания на ръководителите на школи, състави, кръжоци и и други, които искаха да работят в съвременна многофункционална среда. Лятото тук беше много горещо и почти не се ползваха помещенията , зимата – студено, защото старата мазутна инсаталация е имала за цел да отоплява НХК и по един подземен тръбопровод – сградата на Партийния дом, който в момента е сградата на Бургаския съд. По този тръбопровод винаги са се получавали аварии, винаги иаше течове.

Много разчитам на екипа, да няма неизползваем кътче от Културния център , за да може наистина бургазлии да усетят ползите. Най-добрата реклама са младите хора и децата, които ползват сградата. Впечатлен съм от толкова много техника, надявам се да се пази. Европейското грантово финансиране ни даде възможност да си позволим най-модерното озвучително и осветително оборудване, за да нямаме дефицити на качеството. За всички гостуващи театри, сега няма да има действия или качество на представлението, което да бъде утежнено от липса на нещо. На проф. Дюлгеров обещахме да създадем възможност фестивалът „София филм фест на брега“ да се провежда тук, затова закупихме допълнително кино техника ,екран, допълнително озвучаване. за да може най-съвременните филми да се прожектират тук. Новият дом на фестивала ще бъде тук. Замисляме и нови фестивали. От този проект съм много доволен. Запазихме и паната. Всичко, което е изкуство, го запазихме и дизайнерски се е вписало в новата атмосфера.", каза кметът Николов.

Така Домът на нефтохимика е напълно готов и отново отваря врати. Публиката ще се докосне до напълно новата атмосфера в културния център още тази седмица. Мащабната реконструкция е осъществена по проект, финансиран по ОП "Региони в растеж" и собствен принос на Община Бургас.Първото събитие от календара на Дома на нефтохимика за месец януари е благотворителният концерт "Да дарим възможност", който ще се проведе на 09 януари, събота, от 18:30 часа в зала "Тончо Русев".

Пианото на композитора Тончо Русев