Близо 40 % от играчките на пазара не съответстват на изискванията за безопасност, показват проверките на контролните органи в дните до Коледа.

От 289 проверени играчки, проблем са открити при 112. Което ги прави потенциално опасни. Сред тях инспекторите дори откриват такива, които крият риск от задушаване, изгаряне и токов удар, предава NOVA.

През последните седмици инспекторите от агенцията по метрология извършиха активни проверки и на пазара пиротехника и гирлянди. Какво показват резултатите? И как да си гарантираме безопасни празници?

Сред коледните подаръци, които Биляна Георгиева избира, за да зарадва най-малките под елхата, е кукла-бебе. Поръчва я онлайн. След като играчката пристига - на пръв поглед - проблем няма, но при по-дейно вглеждане, открива, че куклата не е безопасна за дъщеря й Мария.

„Исках да видя дали работи, къде са батериите и установих, че мястото, където са батериите не е обезопасено по никакъв начин - само се затваря с едно пластмасово капаче и детето много лесно може да го отвори“, обясни Биляна Георгиева.

Батериите са скрити под дрешката на куклата. Достъпът до тях обаче е изключително лесен, смята Биляна. И затова премахва играчката от списъка с подаръци.

Доколко опасна е тази кукла проверихме заедно с експертите от агенцията по метрология, която контролира пазара на играчки. Правим механичен тест, за да установим достатъчно добре скрити ли са батериите от децата.

„Шевовете трябва да са изключително здрави, за да може детето с лесни усилия да достига до отсека, където са поставени батериите“, казва Мирослав Йотов - ДАМТН.

Тестът доказва, че играчката е опасна. И крие риск от поглъщане на батериите.