„Бургас трябва да с е отвори към езерата. Градът има опита и се отваря към морето, но не е отворен към езерата. За да стане това, трябва да предприемем всички мерки за съхранение на биоразнообразието в тях. Бургазлии трябва да могат да се насладят на тази най-добра част от града, която имаме, но не използваме”, заяви зам.-кметът по стратегическо развитие и екология Весна Балтина по време на първото онлайн обсъждане в Бургас. То се провежда днес в 3 различни часа и е за Плана за интегрирано развитие на общината, който ще определи зоните и аспектите, в които Бургас ще се разивива между 2021 и 2027 година.

Самият план бе представен от доц. Стелиян Димитров от фирма „Географика”, който е ръководител на екипа, разработващ плана. Документът определя къде са проблемите и къде са възможностите за развитие. Той поставя силен акцент на западните и крайбрежната части на града.

„Планът е основен документ и от него ще зависи как ще се развива град Бургас в следващите години от новия програмен период на Европейския съюз. С този стратегически документ е важно да гарантираме, че инерцията, която е набрала общината от настоящия програмен период, трябва да бъде продължена, защото всяко забавяне ще доведе до дефицити, трудни за наваксване. Ощината трябва да е готова за всички предизвикателства, които се появяват”, обясни доц. Димитров.

Голяма част от интервенциите ще се случват в определените зони. При съставянето на плана е проведено обширно анкетно проучване интерактивно, в което са се включили 2400 граждани.

„Имахме достатъчно информация по отношение на това какво виждат гражданите за бъдещите перспективи за развитие. Имаше анкета и сред бизнеса”, каза доц. Димитров.

Основните зони са Бургас Запад , която включва повече от половината население на Бурга. В нея попадат ж.к. „Славейков”, Западна промишлена зона, ж.к. „Зорница”, „Изгрев”, „Възраждане”, части от „Братя Миладинови”, части от промишлена зона Юг, кв. „Акации”.

Втората комплекса зона е крайбрежната част на общината. Тя е непосредствената контактна зона с Черно море, включва 5 подзони – кв. Сарафово, Атанасовко Езеро и части от Морската градина, части от Пристанището, кв. „Крайморие”, Рибарското селище и парк Росенец.

Заради екологичните изисквания на ЕС и плановете за развитие до 2050 години в момента в Бургас тече подготовка за създаване на звено, в което да бъдат поканени всички заинтересовани страни, свързани с преминаването на Бургас към кръгова икономика и изпълнение на всички зелени политики, които изисква Европа.