Не е добре първокласниците да се обучават онлайн, посочи пред БНТ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Един родител да е до детето си и да му предава знания, не е никак лошо. Въпросът е доколко е полезно за децата ни да останат затворени вкъщи“, коментира пред БНТ Михайлова. За нея пандемията е дала възможност родителите да видят труда на учителите.

"В момента няма присъствени занятия в училищата. Много голяма част от учениците от 1 до 12 клас са в обучение в електронна среда. Имаше малка надежда от днес детските градини на места да отворят врати заради крехките положителни тенденции, свързани с разпространението на коронавируса. За съжаление на много родители това не се случи. Докога ще бъде така, зависи и от компетентните органи", уточни Михайлова. Тя допълни, че е нормално родителите да очакват детските градини да бъдат отворени и учениците от начален етап да се върнат възможно най-скоро.

Заместник-министърът на образованието смята, че няма смисъл учениците да се връщат само за два дни - за 22 и 23 декември, а след Нова година ще продължат да се следят данните за разпространението на ковид инфекцията.

"При всички случаи за самите деца, особено в предучилищна възраст, особено в начален етап, това затваряне не е най-доброто", увери Михайлова.

По думите й въпросът не е в това дали е включена камерата, а дали го има контакта с учителя, което е изключително важно - най-вече в началното образование, тъй като в първи клас се изграждат навиците за учене