36-годишният Мартин Д. Изненадващо свалил маската си в апартамента на ул. „Ален мак“ в Бургас, в която влязъл да краде през терасата. Така е бил разпознат от собственика на жилището и от неговите гости, присъствали в този момент там. Той е един от четиримата бургазлии, задържан от служители на Четвърто РУП. Останалите трима са Иван Картината, Емил Кокиров, както Драгомир Шопа.

Четирима криминално проявени бургазлии и стари познайници на служителите на реда, бяха установени и задържани от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Четвърто Районно управление – Бургас. Задържанията са осъществени в рамките на седмица след нова поредица от криминални прояви, извършени от тях. В резултат на отличните съвместни действия с Бургаска районна прокуратура на трима от извършителите е наложена мярка „задържане под стража”, а на четвъртия – мярка „домашен арест”.

Както вече съобщихме, Мартин Д., който е с богато криминално минало , тъй като многократно е установяван като извършител на престъпления от общ характер на територията на Бургас-град, е задържан при извършването на поредната взломна кражба в частен дом на ул. „Ален мак“.

От прокуратурата уточниха, че Мартин проникнал в дома на бившата си приятелка и нейния баща, прескачайки оградата на къщата и разбивайки вратата, носейки със себе си отвертка и метална палка. Спрял електричеството в къщата, крещял, използвал нецензурни думи. Опитал се да удари бащата на бившата си приятелка с палката и го замерил с керемида. Това деяние е осъществено на 29.11.2020 г. около 17.30 ч. Часове по-късно обвиняемият отново проникнал в къщата, разбивайки вратата на терасата. Носил със себе си желязна пръчка и ПВЦ тръба. Отново спрял електричеството в къщата. Счупил маса, ударил и блъснал пострадалия мъж. Престъплението е осъществено на 30.11.2020 година около 06.00 ч. Мартин Д. отправил и закани с убийство спрямо бащата на бившата си приятелка. Това направил и при двете прониквания в къщата.

60-годишен криминално проявен и осъждан мъж от с. Маринка е задържан от служителите на Четвръто Районно управление – Бургас за това, че подгонил с нож свой 32-годишен съселянин след възникнал помежду им спор. Мъжът крещял и отправял закани и заплахи за живота и здравето на съселянина си, което наложило задържането му и образуването на бързо производство по чл. 325, ал. 2 от НК. Спрямо него е образувано и друго досъдебно производство за извършване на непристойни действия в района на детската градина в с. Маринка, използване на нецензурен език, размахване на кухненски нож и показване на половите органи в района на детската градина, което приключило с осъдителна присъда. Привлечен е в качеството на обвиняем и с постановление на Бургаски районен съд му е наложена мярка за неотклонение «задържане под стража».

С такава мярка е и 42- годишен бургазлия, криминално проявен и осъждан, който откраднал бензинов агрегат за ток от бракуван микробус, без регистрационни номера, паркиран в двора на новострояща се кооперация в близост до бл. 91 в ж.к. „Меден Рудник”. Впоследствие е установено, че бургазлията откраднал и CD Player от лек автомобил „Сеат Ибиза”, с бургаска регистрация, паркиран пред бл. 101 в к-с „Меден Рудник”. Констатирано е, че 42 годишния извършител на кражбите е освободен от бургаския затвор на 09.10.2020 г., където излежавал присъда за престъпление по чл. 330 ал. 1 от НК.

Четвъртият бургазлия, който е с мярка за неотклонение «домашен арест» е 42 годишен криминално проявен, спрян за полицейска проверка на пътя между с. Черни връх и минно селище „Върли бряг” бургазлия, докато управлявал л.а. „Мини Купър”, със софийска регистрация. Установено е, че бургазлията е неправоспособен водач - с отнета шофьорска книжка, който шофира в срока на изтърпяване на наказание за управление на МПС без свидетелство за правоуправление. Водачът е тестван за употреба на алкохол, като дрегера отчел отрицателен резултат, но отказал тест за наркотични или упойващи вещества. Отказал е да даде и кръв за химичен анализ. Задържан е за срок от 24 часа. Привлечен е в качеството на обвиняем по чл. 343 В, ал.2 от НК, като състав на Бургаски районен съд му наложил мярка за неотклонение „домашен арест“.