До четвъртък трябва да се предоставят списъци на всички медици, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Те трябва да бъдат предоставени от шестте регионални здравни инспекции в страната.

Това стана ясно от изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на РЗИ-тата.

На нея бе обсъдена подготовката на страната за предстоящата кампания по ваксиниране срещу COVID-19, която ще започне в началото на следващата година. Първи ваксинирани ще бъдат здравните служители и хората в рискови групи. На срещата присъства и председателя на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

След предоставянето на списъците ще се уточни и логистиката. Предстои нова среща в понеделник, на която да бъдат обсъдени всички специфики на районите. Здравният министър поясни още, че до края на годината ще бъдат сключени договорите за доставка на хладилниците, а в начолото на 2021 г. те ще бъдат доставени.

Първият такъв пристигна в РЗИ-Бургас, но създаде проблеми заради големите си размери. Освен това потребители с набито око в социалните мрежи алармираха, че фризерът не се транспортира според предписанията, тъй като е обърнат наопаки, въпреки че изрично на опаковката е посочено това да не се прави.

"Най-важното е, че първите хладилници необходими за посрещане на първата доставка на ваксини, са налични. Много е рано да се говори за отваряне на всичко от 21-ви декември", посочи проф. Ангелов.

Изказването на Ангелов обаче идва часове след думите на премиера и влязоха в пълен разрез с обещанието на Борисов за пълно отваряне на държавата на 21 декември.