Разговаряхме с управителите на болниците да разкрият още един резерв – още 30 легла за КОВИД пациенти. Проблем не са леглата, лекарствата или оборудването, а лекарите. Голяма част от тях са или болни, или под карантина. Имаме и отказ на лекари, които са в по-напреднала възраст и не искат да влизат в КОВИД отделения. Благодаря на всички, които безотказно работят. Още малко остана, очакваме да се одобрят ваксините, валидни за България. Това каза кметът Димитър Николов, докато в Бургас пристигаше фризерът, в който ще се съхраняват първите ваксини срещу заразата.

Кметът Николов посочи, че в Бургас още не се отчита спадане на нивото на заболеваемост. Надяваме се мерките да окажат влияние през тази седмица. Всеки ден следим нивата.

Започнаха да идват пациенти в Белодробната болница с белодробни заболявания, които са с отрицатели ПСР-тестове. А болницата е заета 80% с КОВИД пациенти. Сега трябва да осигурим места за хора с белодробни заболявания, които не са с КОВИД, за да не смесваме двата посока и да не стане заразяване на тези хора. Белодробната ни болница е единствена за целия регион. Вариантите са – започваме да разместваме и може би част в КОВИД пациентите да настаним в останалите болници, за да освободим ресурс в Белодроната болница за чисти легла“, добави кметът Николов..

Сутринта, по време на опретивката в Община Бургас е обърнато голямо внимание за контрола в хипермаркетите, като „Джъмбо“ например. „Не може много да се отделя ресурс на РЗИ, тъй като те имат много други ангажименти по време на тази пандемия. Разчитаме основно на МВР. правят проверки в хипермаректите.“, каза още кметът.