Елхата на Бургас светна в пълния си блясък на прага на Никулден – празникът на града, който е най-обичаният от местните жители. По традиция, украсата в центъра заблестяваше навръх самия ден – 6-и декемвир, но тази година поради необичайните обстоятелства и стремежът да бъдат избегнати струпвания на хора, това се случи по-рано.

Различен, виртуален и съпричастен - тази година Бургас ще посрещне празника си - Никулден, по нетрадиционен начин. Заради усложнената епидемиологична обстановка, всички събития ще се проведат в различен онлайн формат, но ще се състоят, за да създадат настроение в този празничен ден, в който почитаме Св. Николай Чудотворец.

Празникът е и повод за съпричастност и благодарност към тези, които са на първа линия в борбата с Covid-19 и се борят за спасяването на десетки животи ежедневно - бургаските медици.

По идея на кмета Димитър Николов всички средства предвидени за отбелязването на празника на Бургас, Коледа и Нова година, ще бъдат преразпределени за закупуването на специализирана апаратура за лечение на К-19, както и за защитни облекла и предпазни средства за медицинските заведения. Така Бургас ще се обедини навръх празника си и ще покаже съпричастност към хората с бели престилки.

Навръх Никулден всички болнични заведения, техните пациенти и социални заведения ще получат като жест близо 3000 порции осветен рибен курбан и печена риба. Рибената чорба ще бъде направена от готвачите на остров Света Анастасия, а Социалният патронаж ще приготви печената риба. Курбанът ще бъде осветен за здраве от бургаското духовенство.

Всички събития, включени в програмата, ще могат да бъдат гледани само онлайн, на страниците във ФБ на кмета Димитър Николов - https://www.facebook.com/dnikolov.eu и на Община Бургас - https://www.facebook.com/Burgas.Municipality , както и в Инстаграм профила на градоначалника.

Програмата ще започне с празнична литургия от храм "Св. св. Кирил и Методий" в 09.00 часа. В 09.30 часа ще бъдат обявени новите почетни граждани на Община Бургас.Следващото събитие е издигането на българския, европейски и общински флаг в 10.30 часа, а в 11.00 часа е освещаването на обредната никулденска трапеза. В 12.00 часа ще бъде почетена паметта на загиналите рибари и моряци и отслужена заупокойна молитва. В 13.00 часа ще звучат корабни сирени и ще може да се гледа в мрежата кратка демонстрация на водни оръдия. В 17.30 ще започне празничния онлайн концерт с любими бургаски изпълнители.

БургасИНФО също ще предава онлайн празничните събития, нека бъдем сплотени виртуално!