Правилото е в момента, в който разполагаме с препарат за имунизация, той да се използва и колкото по-широко, толкова по-добре. Така доц. Ангел Кунчев отговори на въпрос възможна ли е имунизацията в разгара на пандемия.

„Така постъпихме при разпространението на морбили и при вноса на полиомиелит преди 20 години. Тогава започнахме ваксинации първо в Бургас, Варна, Сливен, а после и в цялата страна”, заяви Кунчев.

„При всяка ваксина има опасност човек да е в инкубационния период. Но това, че сте в инкубационен период и ви направят ваксина, до нищо лошо няма да доведе. Чисто психолгически може да препишете на ваксината проблемите от заболяването”, допълни той. Доц. Кунчев даде да се разбере, че преди поставяне на ваксина няма да има предварителни PCR или антигенни тестове. Човек може да се изследва по собствено желание, ако реши.

По думите на доц. Кунчев третата фаза на проучване на ваксините включва прилагането и на определен брой доброволци от различни възрасти и различни географски райони. Всички компании представят доклади пред Европейската агенция по лекарста и включват в проучванията си и хора, прекарали вируса с антитела, нарочно, за да сме сигурни, че не носи рискове.